UNSA: Fakulteti zatrpani prijavama studenata

Na većinu fakulteta Univerziteta u Sarajevu ove godine je apliciralo puno više kandidata od broja traženih studenata. Uprkos tome, većina će imati slobodnih mjesta i u drugom upisnom roku.


universitas studiorum cover

Na većinu fakulteta Univerziteta u Sarajevu ove godine je apliciralo puno više kandidata od broja traženih studenata. Uprkos tome, većina će imati slobodnih mjesta i u drugom upisnom roku, piše sarajevsko “Oslobođenje”.

– Veterinarski fakultet je u skladu sa odlukom Vlade KS-a o odobrenim upisnim mjestima raspisao konkurs za prijem 60 redovnih, 25 samofinansirajućih i pet studenata stranih državljana. Na konkurs se prijavilo, ukupno, po kategorijama 90 studenata za redovne čije troškove školovanja snosi KS, šest studenata stranih državljana i 32 samofinansirajuća studenata. Prema ovome, naše upisne kote su popunjene i neće biti dodatnog upisnog roka, kaže Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta i naglašava kako je interes za studij veterinarske medicine velik i da postoji mogućnost da se u okviru postojećih kapaciteta u skladu sa odlukom o normativima i standardima poveća broj upisanih studenata.

Veterinarski fakultet će se obratiti zahtjevom Senatu Univerziteta u Sarajevu da odobri dodatni upis za 15 redovnih samofinansirajućih studenata, koji su se prijavili na prvi konkurs, ali nisu ušli u odobreni broj studenata.

– Ovu odluku je već podržalo i Nastavno-naučno vijeće fakulteta na sjednici na kojoj su usvojene upisne liste, pojasnio je Fejzić.

Na Akademiji likovnih umjetnosti će sasvim sigurno biti drugi upisni rok iako su se na 55 traženih mjesta prijavila 63 kandidata.

Ove godine su i tehnički fakulteti imali veliki broj aplikacija. Tako je na Arhitektonski fakultet apliciralo 160 mladih ljudi, a traženo je 95. Na Elektrotehničkom fakultetu zaprimljeno je 456 prijava, a ovaj fakultet traži 308 brucoša.

Na Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije apliciralo je 320, a traženo je 249.

Ekonomski fakultet je konkursom tražio 530 studenata, a prijavilo se 657.

Prirodno-matematički fakultet pokušalo je upisati 550 studenata, a tražena su 594 kandidata.

– Odsjek za biologiju je popunjen u prvom roku, hemija i geografija su veoma blizu, a na fizici i matematici ostalo je malo više mjesta. Uglavnom, osim biologije, na ostalim odsjecima će sasvim sigurno biti mjesta u drugom upisnom roku, rekao je novinarima “Oslobođenja” Rifat Škrijelj, dekan PMF-a.

Filozofski fakultet raspisao je konkurs za 930 budućih kandidata, a prijavilo se 713.

– Najveća zainteresovanost ove akademske godine je vladala za studij turskog jezika, a kao i prethodnih godina nije manjkao interes i za psihologiju, anglistiku, germanistiku, pedagogiju. S obzirom na veličinu fakulteta i brojnost studijskih grupa, ima mjesta za upis studenata i u drugom roku, istakao je prof. dr. Salih Fočo, dekan Filozofskog fakulteta.

Na Stomatološki fakultet su aplicirala 243 kandidata, a mjesta ima za samo 160 studenata.

Drugi rok bi fakulteti trebali objaviti do 29. augusta 2014. godine. Pravo prijave na naknadni konkurs i polaganje naknadnog prijemnog ispita imaju svi kandidati koji konkuriraju prvi put za upis, kao i kandidati koji su konkurirali u prvom roku, a nisu položili prijemni ispit ili su odbijeni zbog ograničenog broja kandidata.

[box type=”shadow”]Facebook: Univerzitet u Sarajevu – pratite aktuelnosti s vašeg Univerziteta![/box]

(oslobodjenje.ba)