Univerziteti s najboljom reputacijom na svijetu

Britanski Times Higher Education (THE) objavio je popis 100 univerziteta s najboljom reputacijom na svijetu. U prvih 10 nalazi se čak osam američkih i dva britanska univerziteta, dok se u 20 univerziteta nalaze samo tri koja se ne nalaze u SAD-u ili Velikoj Britaniji.


University of Oxford, FOTO: universitypost.dk
University of Oxford, FOTO: universitypost.dk

Britanski Times Higher Education (THE) objavio je popis 100 univerziteta s najboljom reputacijom na svijetu. U prvih 10 nalazi se čak osam američkih i dva britanska univerziteta, dok se u 20 univerziteta nalaze samo tri koja se ne nalaze u SAD-u ili Velikoj Britaniji.

The Times Higher Education World Reputation Rankings 2015 istraživanje provodi se među istaknutim članovima akademske zajednice, što ga čini vrlo subjektivnim istraživanjem, ali osnovu čine procjene stručnjaka i naučnika koji bi trebali znati najbolje procijeniti izvrsnost u visokom obrazovanju.

Na prvom mjestu i ove godine ostaje Harvard University, najstariji američki univerzitet, osnovan 1636. godine. Ovaj univerzitet, u saveznoj državi Massachusetts, ima oko 21.000 studenata i gotovo 330.000 alumnija (op. nekadašnjih studenata) širom svijeta.

Neki od poznatih harvardskih studenata su Theodore Roosevelt, John F. Kennedy, Bill Gates, Jennifer Granholm, Tommy Lee Jones, Ashley Judd, Mitt Romney, Al Gore i mnogi drugi.

Nakon Harvarda, na drugom je mjestu University of Cambridge, koje se nalazi u istočnoj Engleskoj. Univerzitet u Cambridgeu dao je više dobitnika Nobelove nagrade nego bilo koja druga institucija. Moto Univerziteta je „Hinc lucem et pocula sacra”, što bi u prijevodu s latinskog značilo „Odavde svjetlost i dragocjeno znanje”. Svojedobno su ga pohađali i Sir Isaac Newton, John Milton i Stephen Hawking.

Treće mjesto na ovoj popisu pripada University of Oxford, još jednom britanskom univerzitetu, koji je utemeljen 1096. godine. Sastoji se od 38 javnih i šest privatnih fakulteta, a trenutno broji oko 22.000 studenata. Najviše studenata na Oxfordu dolazi iz SAD-a (1437), Kine (920), Njemačke (830), Kanade (403), Indije (373), Italije (333), Australije (303), Francuske (267), Singapura (267) i Irske (229). Na Oxfordu su studirali Tony Abbott, Tony Blair, Bill Clinton, Indira Gandhi, Hugh Grant, Eleanor Kagan, Felicity Jones…

Ostala mjesta na popisu redom drže Massachusetts Institute of Technology (MIT), Stanford University, University of California – Berkeley, Princeton University, Yale University, California Institute of Technology (Caltech) i Columbia University. U prvih 20 univerziteta s najboljom reputacijom tek su tri univerziteta koja se ne nalaze u SAD-u, odnosno Velikoj Britaniji. To su The University of Tokio na 12. mjestu, švicarski ETH Zürich – Swiss Federal Institute of Technology Zürich na 15. te University of Toronto na 16. mjestu.

(studentski.hr)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.