Univerzitet Zeppelin: Stipendije za one koji su prekinuli studij

Jesu li oni koji su napustili studij gubitnici? Privatni Univerzitet Zeppelin u njemačkom Friedrichshafenu smatra da nisu i pomaže im jedinstvenom stipendijom za studiranje na ovom Univerzitetu.


zeppelin university

Jesu li oni koji su napustili studij gubitnici? Privatni Univerzitet Zeppelin u njemačkom Friedrichshafenu smatra da nisu i pomaže im jedinstvenom stipendijom za studiranje na ovom Univerzitetu, piše Deutsche Welle.

zeppelin universityDobre ocjene i popunjena biografija često su kriteriji za dobivanje stipendije. Privatni Univerzitet Zeppelin u Friedrichshafenu “pliva protiv struje”. Pod određenim uslovima, oni studenti koji su prekinuli studij ovdje dobivaju drugu priliku – u obliku stipendije. Thomas Wagner predstavio je taj koncept.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg odustao je od fakulteta. Isto su učinili i Bill Gates i njemački televizijski voditelj Günter Jauch. Svima je zajedničko jedno: Iako nisu završili studij, mogu se pohvaliti savršenom karijerom.

– Neki tek nakon prekida studiranja znaju što zapravo žele i tada svojim zadacima pristupaju puno efikasnije, objašnjava Tim Göbel s Univerziteta Zeppelin (ZU) u Friedrichschafenu. Taj Univerzitet od početka ove godine nudi posebne stipendije za one koji su prekinuli studij.

Billy Contreras jedan je od onih koji su prekinuli studij i koristi prednosti koje nudi Univerzitet Zeppelin. Nakon mature taj je mladić počeo studirati ekonomiju na Univerzitetu u Pforzheimu. Međutim, studirao je samo dva semestra. Tada je odustao.

– Rješavao sam svoje studentske zadaće uspješno i ozbiljno, ali sam brzo shvatio da to nije za mene, prisjeća se ovaj mladić iz Gotha u Thüringenu.

Nakon što je prekinuo studij, Billy Contreras je na internetu potražio alternativne ponude. Želio je raditi nešto što ima veze s kulturom. Jednom se zadržao na web stranicama Univerziteta Zeppelin i nije mogao vjerovati što je tamo pročitao: Univerzitet na Bodenskom jezeru raspisao je konkurs za stipendiranje onih koji su prekinuli studij u Njemačkoj. Mladić iz Thüringena se prijavio i postao prvi stipendist ovakve stipendije ikad.

Zbog toga što je ovo privatni Univerzitet, velikim se dijelom finansira od školarina: Četiri semestra preddiplomskog studija koštaju oko 30 hiljada eura, što nije sitnica za mlade ljude poput Contrerasa. Međutim, on ima sreće: Onaj ko dobije ovu stipendiju, ne mora plaćati školarinu.

Univerzitet može imati koristi od onih koji su prekinuli studij

Međutim, to je više od društvene koristi za ovaj privatni Univerzitet na Bodenskom jezeru, koje u desetoj godini svog postojanja broji tek nešto više od hiljadu studenata. Vidi se da je riječ o situaciji u kojoj obje strane pobjeđuju: od onih koji su već probali studirati negdje drugo, moguće je puno naučiti, objašnjava Tim Göbel, član predsjedništva Univerziteta Zeppelin.

On i stručnjaci za obrazovanje s tog Univerziteta saznali su da upravo oni koji su prekinuli studij raspolažu visokim nivoom socijalnih vještina i nadprosječnim znanjem o poslu. Neki su već bili zaposleni, a studij su prekinuli upravo zbog toga što nisu mogli uskladiti fakultetske obaveze s poslom.

– Ko iz drugog pokušaja započinje studij, ima mnogo efikasniji pristup predavanjima, seminarima i domaćim radovima nego prilikom prvog pokušaja. Iz tog primjera drugi mogu puno naučiti, rekao je Göbel.

Plivati protiv struje

U Njemačkoj brojni učenici maturiraju već sa 17 godina pa već sa 20 završavaju fakultete. Za srednjoškolce je dobro i korisno kada studenti s velikim životnim iskustvom svoje prijedloge i načine razmišljanja donesu u srednjoškolsku svakodnevnicu, smatra Tim Göbel. Privatni Univerzitet na Bodenskom jezeru također se trudi zadržati i one koji “plivaju protiv struje” i koji se ne uklapaju u stereotip tipičnog studenta.

Uskoro stipendije i za ponavljače

Tu ne pripadaju samo oni koji su prekinuli studij: U slijedećem zimskom semestru, Univerzitet Zeppelin proširit će grupe mogućih stipendista: u tu će grupu pripadati i ponavljači razreda, mladi poduzetnici nakon svog prvog stečaja, čak i osobe s disleksijom i oni koji su stariji od 30 godina. U budućnosti će se po semestru dodjeljivati dvanaest takvih stipendija. Radi li to ovaj Univerzitet samo zbog publiciteta? Ne, kaže Tim Göbel.

– Ove stipendije ne treba tako shvatiti. Za taj koncept kod nas postoji razlog.

Jesu li oni studenti koji plaćaju pune školarine ljubomorni? Čini se da nisu, mnogi od studenata zapravo se nadaju da će nešto naučiti od onih koji studiraju po drugi puta, ponavljača, osoba s disleksijom i mladih poduzetnika, koji s njima pohađaju seminare.

– Ličnost se formira i kroz negativna iskustva. Od onih koji su iz takvih situacija izašli jači, zaista se može nešto naučiti – to je super stvar, naglašava Simon Detlefsen, student drugog semestra ekonomije.

– Ovdje nam se sviđaju ljudi koji rade i razmišljaju drugačije, oni koji se možda i suprotstavljaju, smatra Katharina Große koja piše doktorat iz političkih nauka i javne uprave u Friedrichshafenu.

(dw.de)