Univerzitet u Zenici ugostio nekoliko stotina srednjoškolaca na Danu otvorenih vrata

Rektor Duraković najavio je da će uskoro zasjedati i Senat UNZE, koji će utvrditi upisne kvote za sve fakultete.


pravni faks unze

Univerzitet Zenica (UNZE) ugostio je danas na Danu otvorenih vrata u kampusu Instituta “Kemal Kapetanović” nekoliko stotina učenica i učenika završnih razreda srednjih škola, uglavnom iz gradova Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Dobrodošlicu potencijalnim studentima nekog od osam fakulteta tog univerziteta poželio je rektor prof. dr. Jusuf Duraković, koji je podsjetio srednjoškolce da su ih u proteklih 20-ak dana i u njihovim školama posjetili nastavnici i saradnici kako bi im prezentirali UNZE i fakultete. Delegacija nastavnika danas je prisutna i u gradovima Sandžaka i Crne Gore, gdje također rade na promociji UNZE-a.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Pred vama je važna životna odluka – šta ćete i gdje studirati. Vodite računa prilikom izbora vašeg budućeg zanimanja, vodite se principom da sutra radite ono što volite, za šta ćete brzo dobiti posao u Bosni i Hercegovini. Veoma je važno za vas i državu BiH da ostanete u ovoj zemlji i studirate u BiH. Bio bih sretan da vaš izbor bude UNZE, poručio je Duraković, napomenuvši da je taj univerzitet “mlad i fleksibilan” te da studentima može dati potrebne vještine i kompetencije, prenosi Zenicablog.

UNZE, dodao je, ima osam fakulteta i dvije organizacione jedinice. Najstariji fakultet je, podsjetio je Metalurško-tehnološki, a studentima su dostupni i Mašinski, Pravni, Ekonomski, Filozofski, Politehnički, Medicinski i Islamsko-pedagoški fakultet.

U sastavu UNZE-a su i Institut “Kemal Kapetanović” te Studentski centar Zenica sa 228 kreveta za smještaj studenata tog univerziteta.

– Planiram da upišem fakultet i upravo ovdje u Zenici. Namjera mi je upisati se na Filozofski fakultet, na Odsjek za njemački jezik i književnost. To je trenutno moj plan i već sam prolazila štand i pitala za neke osnovne informacije pa se nadam da se vidimo u sedmom mjesecu, na prijemnom ispitu, kazala je maturantica Nejra Tursić, koja uskoro završava srednjoškolsko školovanje u Gimnaziji “Muhsin Rizvić” iz Kaknja.

Predsjednik Unije studenata UNZE Faris Preljević napomenuo je kako se budući studenti danas imaju priliku informirati o programima fakulteta humanističkih i tehničkih nauka.

– UNZE nudi različite pogodnosti, naročito za srednjoškolce koji su iz Zeničko-dobojskog kantona. Smatram da se studenti trebaju upisivati na ovaj univerzitet, da rade na njegovom poboljšanju, u našoj lokalnoj zajednici kao studenti koji su sa ovih prostora. Mislim da bilo koji fakultet da upišu, studenti mogu usvojiti zananje koje će od njih napraviti individue konkurentne na tržištu rada, smatra Preljević.

Kako bi se postigli maksimalni efekti slanja poruke srednjoškolcima, dodaje Preljević, promocija treba biti kontinuirana. Slušajući iskustva studenata, a koji su sa svojim profesorima i saradnicima također danas bili na štandovima fakulteta te odgovarali na pitanja srednjoškolaca, budući su studenti, dodaje, mogli dobiti adekvatne odgovore na sva svoja pitanja i nedoumice.

Rektor Duraković najavio je da će uskoro zasjedati i Senat UNZE, koji će utvrditi upisne kvote za sve fakultete, a plan je da se ponudi ukupno 995 mjesta za upis na prvi ciklus studija.

– Očekujem da će biti bolji odziv potencijalnih studenata u odnosu na prošlu akademsku godinu. Očekujem povećanje broja upisanih na 700 do 750, kaže Duraković.

UNZE je prošle godine prvi ciklus studija upisalo oko 620 studenata, a ukupno ih na osam fakulteta tog univerziteta trenutno studira oko 4.500.