Univerzitet u Tuzli domaćin Konferencije Asocijacije balkanskih univerziteta

Na Konferenciji se razgovaralo i o mladima i njihovom učešću na Balkanu, ulozi univerzitetske mreže u evropskim integracijama.


BUA
Foto: UNTZ

Ideja o udruživanju univerziteta na Balkanu stara je više od 25 godina, ali je do formiranja Asocijacije došlo 2014. godine, na inicijativu turskog Univerziteta Trakya. Osnovni cilj je razvijanje interkulturalnog dijaloga na ovom prostoru.

 – Balkan je jedna posebna geografska cjelina sa zajedničkom historijom, kulturom tradicijom. I tražimo načine rješavanja svih naših zajedničkih problema na ove načine, odnosno konferencijama, tako da je uloga Unije balkanskih univerziteta vrlo važna u ovoj priči. Univerziteti su budućnost svake države, tako da mi želimo zajednički da radimo na boljoj budućnosti, ističe profesor Erhan Tabakoğlu rektor turskog Trakya univerziteta.

No, velika je prepreka pred većinom balkanskih univerziteta, a to je sve manje studenata i njihove migracije prema velikim evropskim i svjetskim univerzitetskim centrima. Zbog toga se internacionalizacija i otvaranje studijskih programa na engleskom jeziku nameću kao nasušna potreba. Upravo zbgo toga to je i centralna tema ovogodišnje Konferencije Asocijacije balkanskih univerziteta.

 – Engleski jezik je lingua franka akademika, odnosno engleski jezik je ono što povezuje. I što više programa se nudi na engleskom jeziku više studenata će se time privući. Ali, naravno, bitno je da se usklade ti programi, da se studenti privuku nama, kao jednoj cjelini. Da budemo usklađeni kao univerziteti. Razgovarali smo o tome da se ponudi program vezan za balkanske studije, koji bi se bavio time. I naravno, takav program treba da nudi više univerziteta, znači kao cjelina. Za takvu ideju su me pitali u Japanu, da li je to moguće!?, kaže profesor Sorin Costreie predsjednik Asocijacije univerziteta glavnih gradova Evrope, piše Bhrt.ba.

 – Naš cilj, cilj ovakvih asocijacija kao što je Asocijacija balkanskih univerziteta jeste da povećamo mobilnost, ne samo naših nastavnika i saradnika, nego i studenata, da gradimo neke zjedničke studijske programe i privučemo studente sa drugog govornog područja na naš Univerzitet. U tom smislu već smo i krenuli na izradu studijskih programa na engleskom jeziku, ističe profesorica Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Unverziteti su generatori razvoja svakog društva, pa zato podrška obrazovnih, ali i svih drugih nivoa vlasti u procesu unapređenja visokog obrazovanja ne smije izostati. Tuzla i Tuzlanski kanton svjesni te potrebe snažno su podržali i održavanje ove Konferencije.

 – Ovdje govorimo o razmjeni profesora, razmjeni studenata, unapređenju studijskih programa, unapređenju programa za master i doktorske studije. Dakle, ono što je veoma bitno da dobijemo kadrove koji su kompetentni na tržištu, koji izučavaju najsavremenije teme i što je još važnije da dobijamo kadrove univerzitetski obrazovane koji su potrebni tržištu rada, kaže gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

 – Izuzetno smo ponosni na činjenicu da se Konferencija ovog nivoa održava u Tuzli. Da je Univerziett u Tuzli aktivno uključen u saradnju sa balkanskim univerzitetima. Današnja tema je internacionalizacija i mi kao Vlada TK podržavamo Univerzitet u Tuzli. Također, adekvatnim zaključcima smo podržali ovaj proces. U materijalnom smislu nastojat ćemo obezbijediti sve što bude potrebno Univerzitet kako bi nastavio s ovim procesom, ističe ministar za obrazovanje i nauku u Vladi TK Ahmed Omerović.

 – Ja želim da vjerujem da je ovo jedna sjajna uvertira u ono što smatram da će se desiti naredne godine, a to je početak izgradnje Kampusa. Smatramo to generacijskim projektom o kojem se priča desetinama godina. Ako, a vjeruem da hoćemo, sljedeće godine početi graditi Kampus to je velika stvar i mislim da se upravo na tim temeljima treba i razmišljati i gledati u budućnost, kada je u pitanju ne samo razvoj Tuzlanskog kantona, nego cjelokupne regije, upravo na temeljima nauke i znanja i ničega drugoga, ističe premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

U okviru dvodnevne Konferencije Asocijacije balkanskih univerziteta u Tuzli osim o internacionalizaciji razgovaralo se i o mladima i njihovom učešću na Balkanu, ulozi univerzitetske mreže u evropskim integracijama te izazovima i perspektivama kada su u pitanju migracije na Balkanu.