Univerzitet u Bihaću u prvom i do polovice drugog upisnog roka upisao 308 studenata

Zbirno gledajući ta brojka za nijansu veća u odnosu na prošle dvije godine.


Screenshot 1
Foto: Fena

Nakon što je Senat Univerziteta u Bihaću utvrdio prijedlog upisne kvote za ovu godinu, a Vlada Unsko-sanskog kantona na njega dala saglanost, otvoren je javni konkurs za upis na prvi prijavni rok koji je zatvoren prije godišnjih odmora, a na koji se prijavilo ukupno 283 kandidata.

U Rektoratu Univerziteta Bihać kažu da je zbirno gledajući ta brojka za nijansu veća u odnosu na prošle dvije godine, ali da distribucija kandidata po programima nije protekla onako kako su iz ove visokoškolske ustanove željeli.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Neki programi su se pokazali interesantni kandidatima te su popunjeni i pojavio se višak kandidata, a neki programi su bili manje zanimljivi pa imaju manjak kandidata. U međuvremenu je otvoren i drugi prijavni rok koji je još u toku a prijave se primaju do 15. septembra 2023. godine.

– Po drugom prijemnom roku imamo 25 kandidata što u zbiru iznosi 308 kandidata koji su se prijavili. Moje su procjene i očekivanja iz iskustva od proteklih godina, da se u drugom roku uvijek prijavi od 50 do 70 kandidata koji se ranije nisu nigdje prijavili ili su možda pokušali pa nisu uspjeli. Ako se to ponovi i ove godine, ukupna brojka kandidata koji će se prijaviti ove godine na prvi ciklus studija po mojoj procjeni će preći nekih 350 prijava i mi bi s tim bili jako zadovoljni, kaže rektor Univerziteta Bihać Fadil Islamović.

Dodaje da je to zadovoljavajuće uzimajući u obzir ogromne migracije, posebno mladih, koje su zahvatile cijelu BiH a posebno Unsko-sanski kanton.

– Prije svega je u pitanju problem sa padom nataliteta u cijeloj zemlji, a kada su u pitanju migracije kao drugi faktor, Krajina, odnosno naš kanton je tome posebno podložan i odavde se iseljavaju cijele porodice u zemlje Evropske unije što se može vidjeti po upisu u osnovne i srednje škole. Neke su područne škole već ugašene, a sve se to prelijeva na srednje škole i naravno samim tim i na fakultete, istaknuo je rektor.

Prema podacima Pedagoškog zavoda USK-a broj učenika koji su u protekloj školskoj godini završili srednje obrazovanje, iznosi oko 1200 što je za oko 200-300 učenika manje nego proteklih godina.

– To je broj koji stalno pada i mi se s tim moramo suočiti, te naučiti s time nositi. Dakle, jednostavno nemamo dovoljan broj mladih da popunimo naše obrazovne kapacitete u smislu školovanja. Očekujemo da će u narednim godinama taj problem biti još više izražen, i imamo neke dogovore da radimo reforme i reorganizacije unutar pojedinih fakulteta gdje postoji manji interes za studijske programe. Tako da će neki fakulteti proći neku vrstu reforme i preobrazbe već u narednoj akademskoj godini, u smislu da ćemo po dva-tri odsijeka spojiti u jedan a onda ćemo imati granice u smjerovima nakon prve dvije godine studija, kako bi pokušali okrupniti ulazak studenata, pojašnjava rektor Islamović, piše Federalna.ba.

Kada su u pitanju drugi i treći ciklus studija na Univerzitetu Bihać, Islamović kaže da još uvijek nemaju konačne podatke jer je u toku upis a konkursi će biti otvoreni do 16. oktobra 2023. godine nakon čega će biti poznat tačan broj studenata.