Udruženje studenata medicine u BiH: Apel za pomoć žrtvama zemljotresa u Maroku

Ova sredstva će pružiti neophodnu pomoć žrtvama i pomoći u ublažavanju njihove patnje što je brže moguće.


bohemsa
Foto: Facebook

Udruženje studenata medicine u BiH (BoHeMSA) objavilo je otvoreni apel za pomoć žrtavama zemljotresa u Maroku te su pojasnili detalje na koji način se može pomoći ugroženom stanovništvu.

Kao Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini – koje je član Međunarodne federacije medicinskih studentskih asocijacija (IFMSA), aktivno održavaju međunarodne veze s kolegama i kolegicama širom svijeta.

– Maroko je pogodio nezapamćeni zemljotres jačine 6.8 stepeni po Richteru. Ovaj katastrofalni događaj, do sada je odnio preko 2000 života, a broj žrtava nastavlja da raste iz sata u sat.

Spasioci se suočavaju s ogromnim teškoćama u pristupu najteže pogođenim područjima zbog blokiranih puteva koji su pretrpani ruševinama. Preživjeli provode noći na ulicama bez skloništa, hrane i osnovne medicinske njege. Lokalne bolnice su preopterećene, a dok spasilački timovi traže djecu i stare koji su ovom nesrećom razdvojeni od svojih porodica.

U ovim teškim okolnostima, pozdravljamo neumorne napore marokanskih medicinskih radnika i studenata koji se trude da brinu o ranjivima. Među njima, neprofitna nevladina organizacija studenata medicine iz Marakeša, AEM Marakeš, prikuplja donacije putem svog zvaničnog bankovnog računa. Ova sredstva će pružiti neophodnu pomoć žrtvama i pomoći u ublažavanju njihove patnje što je brže moguće, kazali su.

🌍 Službena izjava Udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini, BoHeMSA 🇲🇦

Dragi prijatelji BoHeMSA-e,

prije…

Objavljuje BoHeMSA – Bosnia and HerzegovinaNedjelja, 10. rujna 2023.