Udar na studentske džepove: Povećavaju se cijene u studentskim domovima

Do poskupljenja je došlo uslijed povećanja cijena osnovnih životnih namirnica i komunalija u Kantonu Sarajevo.


studentski dom nedzarici

Studenti pristižu u glavni grad Bosne i Hercegovine, a svoja vrata studentima je otvorio i Studentski centar u Sarajevu.

Međutim, zatekla ih je i ne tako lijepa vijest, a to je da je došlo do određene korekcije cijena usluga u studentskim domovina u Nedžarićima i na Bjelavama.

Kako je za Hayat kazao predsjednik Udruženja Studenata Studentskog Centra u Sarajevu (USSC) Ermin Bošnjaković, poskupljenje usluga je u prosjeku 20 KM. Kako je kazao, poskupljenje je bilo očekivano i do njega je moralo doći.

– Dom je suštinski trebao biti skuplji za više od 20 KM, međutim, mi iz Udruženja smo uspjeli da se izborimo i da taj iznos svedemo na minimum, kazao je.

Dodao je kako su posebno ovim poskupljenjima pogođeni studenti iz USK i TK, s obzirom na to da su Vlade ovih kantona odbile povećati subvencioniranje.

U kakvim uslovima žive sarajevski studenti: Buđ, vlaga, prljavština…

– Međutim, blizu smo i tog rješenja problema. Stupili smo u kontakt sa premijerom USK i on nam je obećao da će već u ponedjeljak pokušati riještiti taj problem. Isti odgovor smo dobili i od premijera TK. Ono što tražimo od studentata jeste da budu razumni i strpljivi, rekao je.

Kako navodi, do poskupljenja je došlo uslijed povećanja cijena osnovnih životnih namirnica i komunalija u KS.

Dodaje da se ove godine očekuje oko 1.250 studenata u oba doma.

– Vjerujemo da će ove godine doći i do promjene inventara unutar soba i uređenja toaleta koji su u katastrofalnom stanju. To je i bio uslov da prihvatimo povećanje cijena od strane Studentskog centra. Obećali su nam, ali se čekaju sredstva od Vlade Kantona Sarajevo. Nakon toga bi mogli početi sa renoviranjem unutar studentskih domova, istakao je Bošnjaković.

Studenti nisu zadovoljni povećanjem cijena

Dodaje kako studenti nisu zadovoljni povećanjem cijena, ali da je takva reakcija očekivana.

 – Iz Studentskog centra su također obećali da će, kada dobiju sredstva koja ih sljeduju od Kantona, povećati i plaće radnicima. Nama je i to u fokusu, jer zadovoljan radnik znači i zadovoljan student. Učinit ćemo kao Udruženje sve u narednom periodu da poboljšamo uslove življenja studenata u studentskim domovima, zaključio je.