Uči! Radi! Putuj! Zaradi!

Udruženje za međunarodnu razmjenu studenata radi stručne prakse IAESTE BiH je nevladina neprofitna organizacija koja na prostoru Bosne i Hercegovine djeluje od 1999. godine. Tada je osnovana na inicijativu studenata Banjalučkog univerziteta, a do danas su osnovana još dva lokalna komitete u Mostaru i Sarajevu. Na svjetskom nivou IAESTE djeluje punih 70 godina i primarna svrha jeste razmjena studenata između 86 zemalja članica.


Razgovarala: Milena Matić, STUDOMAT.ba

Advertisements

Više o samom Udruženju i svom iskustvu rekla nam je Anna Stefanišin, studentica Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjoj Luci i nacionalni sekretar IAESTE BiH.

Na početku, objasni našim čitaocima naslov ‘Uči! Radi! Putuj! Zaradi!’.

Uči! Radi! Putuj! Zaradi! je prilagođeni slogan “Work! Experience! Discover!”, koji i jeste sama suština IAESTE-a kao takvog.

IAESTE pruža plaćenu stručnu praksu direktno vezanu za polje studiranja studenta u jednoj od 86 zemalja članica. Na ovaj način praktikanti imaju priliku ne samo da iskuse kako je to raditi u struci prije diplomiranja, nego i da putuju i upoznaju strane kulture, nacije i običaje.

Kako si ti čula za IAESTE i zašto si se učlanila na prvom mjestu?

Za IAESTE sam čula prije četiri godine od drugarice koja je bila član, a pridružila sam se jer sam htjela da se bavim i drugim stvarima osim fakulteta. Smatram da je neformalno obrazovanje jednako bitno kao i formalno, te sam se pronašla u ideji Udruženja. Svidio mi se princip razmjene znanja i iskustva, druženja i stava članova, te nastojanje promovisanja Bosne i Hercegovine i razbijanja predrasuda.

Kako je izgledao tvoj put od statusa ‘član na privremenom radu’ do prve osobe IAESTE-a?

Iskreno, tekao je potpuno spontano. Kao što sam rekla, jako mi se svidjelo to što IAESTE radi, te sam htjela pridonijeti na bilo koji način. Počela sam kao sekretarica Udruženja i član projektnog tima, zatim sam preuzela funkciju koordinatora tima projekti, potpredsjednika, a sada sam nacionalni sekretar. Pored toga što sam unaprijedila komunikacijske i prezentacijske vještine, naučila sam proceduru pisanja projekata i projektnog menadžmenta, koordinisanja i profesionalnosti. Takođe, veliku motivaciju mi je davalo saznanje da malo mog izdvojenog vremena nekome znači puno, te da će neko zbog prođene prakse imati veće šanse za posao, nove kontakte i iskustva.

Osim što si član Udruženja, bila si i na praksi. Gdje si bila? Kako je izgledalo to iskustvo i kako je ono uticalo na tvoj lični i profesionalni razvoj?

Na praksi sam bila u Ljubljani, na Institutu “Jožef Stefan”. Kao studentu fizike na Banjalučkom Univerzitetu i slabijom opremljenošću naših kabineta, falilo mi je prakse. Doduše, nisam ni bila svjesna koliko dok se nisam našla sa mentorom pokraj njihovog akceleratora. Za dva mjeseca prakse sam “ponovila” sve što sam učila 3 godine fakulteta, gradivo mi je napokon našlo svoje ležište u glavi i primjenu. Odličan je osjećaj vidjeti i raditi sa aparaturom o kojoj si slušao od profesora i do tada samo gledao u knjigama. Pored profesionalnog razvoja, praksa mi je mnogo značila i za lični razvoj. Iako sam prilično samostalna, prvi put sam se našla sama okružena internacionalnom skupom ljudi. Mnoge stvari su se posložile na svoje mjesto, upoznala sam mnogo ljudi, te proputovala i vidjela mnogo toga.

Kako se zapravo dolazi do IAESTE prakse i da li članovi u tom smislu imaju neku privilegiju?

Advertisements

Do prakse je relativno lako doći. Svak godine u novembru se otvara konkurs za domaće studente (pratite našu Facebook stranicu za sve informacije), te se uz popunjenu prijavu, dostavljeno uvjerenje o studiranju, prosjeku ocjena i kratak test engleskog jezika prijavljujete na listu za praksu. Ponude dobijate početkom februara, sve u zavisnosti od vašeg mjesta na listi za dati fakultet –imate pravo da praksu prihvatite ili odbijete. Takođe, postoje i prakse na koje možete da aplicirate tokom čitave godine, ali one nisu “toliko brojne”.

Članovi Udruženja imaju prednost u vidu bodova za aktivnost u organizaciji koji se dodaju na već ostvarene bodove (prosijek ocjena, godina studija, nivo znanja engleskog jezika).

Šta IAESTE izdvaja od drugih organizacija ovog tipa? Šta je ono na šta ste posebno ponosni u Udruženju i kako se postaje ‘IAESTEOVAC’?

Ono što nas izdvaja od sličnih organizacija je to što nudimo plaćene stručne prakse. Dakle, putujete u inostranstvo, na određeni period, da radite kao student u institucijama, preduzećima, ministarstvima, institutima,… na poslovima direktno vezanim za polje vašeg studiranja, te da za to primate platu i čak nešto i zaradite  Uvijek ćete imati mentora koji će biti zadužen za vas i uvoditi vas u “posao. Ponosni smo na to što razbijamo predrasude, kojih, nažalost, ima mnogo. Prvenstveno predrasude koje stranci imaju o Bosni i Hercegovini, ali i one koje mi imamo o drugima. Takođe, našoj zemlji vraćamo studente sa iskustvom, uveliko konkurentnije na tržištu rada.

Šta konkretno ti radiš u IAESTE-u i koje su to još pozicije i timovi unutar Organizacije? Ukratko nam opiši strukturu.

Trenutno sam na poziciji nacionalnog sekretara, tj. predsjednika. Pored toga tu su potpredsjednik, nacionalni koordinatori za dolazne i odlazne studente, marketing, projekte i preduzeća – ovi članovi sa još dva starija i iskusna člana čine Upravni odbor Udruženja. Postoje još i koordinatori za ljudske resurse i Ljetni program. Pored Nacionalnog komiteta u Banjoj Luci, IAESTE čine i Lokalni komiteti u Sarajevu i Mostaru.

Na čemu ste sve ove godine radili u Udruženju? Koji su vam planovi za neku bližu i dalju budućnost?

Pored redovnih aktivnosti, ovu godinu smo posvetili marketingu i projektima. Stvaramo nove strategije, organizujemo i prolazimo edukacije, te se trudimo da rad Udruženja podignemo na novi nivo.

Šta bi željela još da poručiš našim čitaocima?

Učlanite se u bilo kakav vid vannastavnih aktivnosti, ulažite u neformalno obrazovanje. Koliko god su diploma i dobre ocjene bitne, toliko je i bitan vaš lični razvoj i neke druge vještine. Putujte ili radite šta god vas čini srećnima i ispunjenima. Naravno, svima preporučujem da odu na praksu, jer se takvi doživljaji ne mogu prepričati nego samo doživjeti.

Ukoliko želite da se učlanite ili više saznate o IAESTE-u i stručnim praksama, te kako aplicirati javite se na Facebook stranicu, Instagram ili na e-mail adresu iaestebih@gmail.com.

(Milena Matić / STUDOMAT.ba)