Učenje novih jezika moglo bi u budućnosti postati puno lakše uz slušalice za lakše učenje

Učenje stranih jezika bi u budućnosti moglo postati puno lakše zahvaljujući novim otkrićima. U novom istraživanju koje je objavljeno u časopisu Science of Learning, znanstvenici tvrde da slaba električna simulacija preko posebno dizajniranih slušalica pomaže u prepoznavanju tonova koji su dio nekog jezika koji se tek uči.


Prema raznim istraživanjima učenje stranih jezika postaje teže u odrasloj dobi, a stimulacijom lutajućeg živca (nervus vagus) preko slušalica taj se problem ublažava. Ispitanici su tako, na primjer, uspjeli lakše raspoznati različite tonove u sklopu mandarinskog jezika.

Advertisements

Tako nešto je zaista zadivljujuće, s obzirom na to da je razlikovanje četiri osnovna tona u tom jeziku prilično teško za one koji ga ne govore, a posebno ako je riječ o učenicima koji ne poznaju tonske jezike (jezici u kojima se tonovi koriste za razlikovanje pojedinih riječi). Kod ispitanika kod kojih su korištene slušalice, razlikovanje tonova se poboljšalo za čak 13%, no samo kod jednostavnih tonova, s obzirom da se razlika kod kompleksnijih tonova nije vidjela, piše Futurism.

Advertisements

Ovo je dokaz da neinvazivna stimulacija živaca može pomoći pri učenju jezika, te je ovim eksperimentom otvoren put za poboljšavanje raznih kognitivnih sposobnosti. Ipak, znanstvenici su tek na početku puta, pa nam ostaje za vidjeti koje će još novitete donijeti stimulacija takozvanog “lutajućeg živca” (nervus vagus).