Učenici i studenti iz BiH osvojili medalje na Svjetskoj olimpijadi naučnih projekata

BiH može biti ponosna na naše učenike koji dolaze iz Richmond Park škola i dvije takmičarke studentice Burch International University i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.


studentice

Na svjetskoj olimpijadi naučnih projekata IFEST² koja se održala u Tunisu u martu ove godine, učesnici iz Bosne i Hercegovine su ostvarili zavidan plasman sa ukupno osvojene 4 zlatne medalje, 2 srebrene, jednom bronzanom i glavnom nagradom, Grand Goldom, nagradom za najbolji projekat na cijelom takmičenju.

Na takmičenju je učestvovalo preko 400 učesnika sa oko 250 projekata iz preko 40 zemalja svijeta kao što su SAD, Kina, Italija, Meksiko, Tajvan, Južna Afrika, Jordan i dr.

Radi se o jednom od najvećih takmičenja koja se održavaju u Africi iz oblasti nauke, inženjeringa, tehnologije i društvenih nauka tradicionalno organizovanom u Tunisu čiji je cilj inspirisati intelektualnu znatiželju u mladim umovima širom svijeta. Učenici mogu pokazati svoje znanje iz različitih oblasti.

ucenici bih

Organizator takmičenja je ATAST(Tunisian Association for the Future of Sciences and Technology) Takmičenje je trajalo od 22.03. do 28.03.2024.godine gdje je preko 400 učesnika sa svojih 250 projekata predstavljalo 40 različitih zemlja svijeta poput Kanade, Brazila, Jordana, Tunisa, Italije, Južne Afrike, Meksika, Ukrajine, Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Tajvana, Japana itd.

Bosna i Hercegovina može biti ponosna na naše učenike koji dolaze iz Richmond Park škola i dvije takmičarke studentice Burch International University i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koji dolaze iz različitih gradova kao što su Sarajevo, Gradačac, Čapljina, Visoko, Novi Pazar. Oni su u pratnji mentorice Azre Ahmić ostvarili zavidne rezultate za Bosnu i Hercegovinu, prenosi Oslobodjenje.ba.

Fatima Hadžić je na najbolji način predstavila Bosnu i Hercegovinu, i osvojila Grand Gold nagradu, nagradu za najbolji projekat na cijelom takmičenju.

Ukupno su osvojili 4 zlatne medalje, 2 srebne medalje i 1 bronzanu medalju te tako još jednom dokazali kako se rad i trud talentovanih bosanskohercegovačkih učenika prepoznaje širom svijeta. Fatima Hadžić, Edna Džidić, Merjem Hodžić i Merjem Mihaljević su osvojile zlatne medalje za projekte u svojim kategorijama, Dinela Metović i Ines Ikanović su osvojile srebrenu medalju, dok je osvajač bronzane medalje Rejhan Žujo.

I-FEST2 je akreditovani partner BOSEPO naučne olimpijade projekata koja se svake godine održava u Richmond Park obrazovnim institucijama.