fbpx

U susret ispitima: Saznajte koja to hrana smiruje živce

Preopterećen nervni sistem najviše se troši pokušavajući odbraniti tijelo od napada, a problemi se često mogu manifestirati u obliku tjeskobe, panike ili stresa koji iscrpljuju rezerve energije, a čak mogu biti štetni po sistem žlijezda s unutrašnjim lučenjem. Pogledajte sa kojom hranom možete opustiti svoj nervni sistem.


Opuštanje mozga

Zeleni i biljni čaj – Zeleni čaj sadrži aminokiselinu poznatu kao L-teanin koja poboljšava raspoloženje stimulirajući proizvodnju alfa valova u mozgu te pomaže pri smanjenju stresa i opuštanju.

Tamna čokolada – Slično kao i sirutka, tamna čokolada i kakao sadrže L-triptofan, neurotransmiter odgovoran za opuštanje mozga. Također, sadrže i magnezij, mineral poznat po svojoj sposobnosti da smiruje nervni sistem.

Jedite špinat

Da bi mozak i nervni sistem funkcionirali kako treba, tijelu treba visok unos vitamina topivih u mastima koji pridonose izgradnji masnih naslaga koje štite od oštećenja živaca. A jedan takav vitamin jest vitamin K koji možete dobiti u velikim količinama jedući špinat.

On, također, pomaže pri reguliranju proizvodnje hormona u nervnom sistemu, može podstaknuti bolje raspoloženje, utjecati na dobro spavanje i dobru tjelesnu reakciju na fizičku aktivnost i stres.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!