U Sarajevu se danas otvara prva biblioteka u parku: Dok čekate ljubav – čitajte

U Velikom parku u općini Centar postavljena je prva biblioteka na otvorenom. Kućice za knjige i klupe već su postavljene, a danas će u ovom parku u 13:30 sati biti upriličeno i njeno svečano otvaranje.


Sarajevo Veliki Park 2011 10 28 4

Veliki park je najveća zelena površina u samom centru Sarajeva, zbog toga će ova lokacija biti idealno mjesto za sve ljubitelje knjige koji žele napraviti predah i okruženi zelenilom pročitati neko korisno ili relaksirajuće štivo, prenosi klix.ba.

Imali smo pristojnu saradnju sa službom za prostorno uređenje. Oni su ponudili nekoliko rješenja i lokacija. Ova nam se učinila nekako najzanimljivijom s obzirom na to da ovo mjesto ima neki kultni status u gradu kod dosta građana Sarajeva, kazao je vijećnik Općine Centar Samir Fazlić.

Na mjestu koje je još poznato kao Hippy klupa postavljena su dva ormarića za knjige i mjesto s naslonjačima gdje se može sjesti i s uživanjem pročitati knjiga. U biblioteci ne postoji nikakva vrsta zaduživanja knjiga te ih potpuno besplatno možete koristiti kad god ste u prilici.

Općina Centar brinut će se o održavanju i očuvanju biblioteke, a tu su i brojni kafići i bašte koje imaju videonadzor pa će i oni malo kontrolisati. Znate kako kažu: ‘Nije grijeh ukrasti knjigu’, ali mislim da će građani prepoznati prednost ideje da dođu, uzmu knjigu, počitaju i vrate je. Nadam se da će to dobro funkcionirati, rekao je Fazlić i dodao kako u evropskim gradovima čak i u javnom prijevozu postoje otvorene biblioteke.

Knjige koje će se naći na policama ove biblioteke donirala je Općina Centar. Fazlić je naglasio i da će građani imati priliku donirati knjige, a ako ormarići budu prebukirani ubacit će još kućica.

Vjerujem da će ova biblioteka opstati, jer ljudi vole da čitaju. Međutim knjige su danas skupe, PDV na knjige je 17 posto i to je najveći PDV na knjige u regionu. U skoro svim evropskim zemljama je PDV niži nego kod nas. Svi pravi zaljubljenici u pisanu riječ će, ja vjerujem, sami napraviti red u ovoj otvorenoj biblioteci, rekao je.

Fazlić je dodao kako se nada da će u narednom periodu “biblioteku na otvorenom” realizirati i na drugim lokacijama, najvjerovatnije kod Alte na Marijin-Dvoru ili u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

Mi smo imali jednu biblioteku u prostoru Hastahane, koja je bila više privatna varijanta. I sve je funkcionisalo u najboljem redu dok je trajao festival ‘Ljeto u Hastahani’. Nadam se da će tako biti i u prvoj otvorenoj biblioteci. Vjerujem da su ovo mali koraci koji općinu Centar i grad čine zanimljivijim, rekao je na kraju Fazlić.

(STUDOMAT.ba)