U ovom kantonu u BiH nema nijednog privatnog univerziteta

Pogledajte spisak svih privatnih fakulteta u Bosni i Hercegovini.


diploma novac

Privatni fakulteti, koji su pod istragom Tužilaštva BiH zbog prodaje diploma, godinama posluju sa javnim institucijama, finansira ih Delegacija EU u BiH, imaju višemilionske prihode.

Krajem februara policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu na području Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara provodili su operativnu akciju „Klaster“. Pretresi su vršeni na 18 lokacija zbog prodaje diploma. Slobode je lišeno deset osoba, a radi se o rektorima, dekanima i profesorima na nekoliko privatnih univerziteta u BiH. Nakon hapšenja, svih 11 osumnjičenih za prodaju diploma pušteni su na slobodu, uz mjere zabrane.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Mediji su ranije objavili da se istraga vodi protiv Nezavisnog univerziteta Banja Luka (NUBL), Univeziteta UPS, Univerziteta Prometej, Evropskog univerziteta Brčko distrikt, Internacionalnog univerziteta Travnik, Univerziteta u Travniku, Univerziteta modernih znanosti CKM Mostar i Visoke škole Union Mostar, Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment PIM i Panevropskog univerzitet Aperion koji su navodno od 2014. do danas izdali za sada neutvrđen broj krivotvorenih diploma o sticanju visokoškolskog obrazovanja.

Na ovom LINKU možete pogledati spisak svih privatnih fakulteta u Bosni i Hercegovini. Zanimljiva informacija je da u Zeničko-dobojskom kantonu ne obitava nijedan privatni univerzitet.