U ovom bh. gradu ostalo još 90 slobodnih mjesta za buduće studente

Ovako mali odziv studenata zabrinuo je nadležne.


trebinje studenti
Foto: Nezavisne novine

Na visokoškolskim ustanovama u Trebinju za drugi upisni rok ostalo je upražnjeno još 90 mjesta za buduće studente.

Najviše ih je na Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo, gdje se može upisati još 48 brucoša od 60, koliko ih je odobrila Vlada, dok na Fakultetu za proizvodnju i menadžment ima 25 od 35 mjesta, na Akademiji likovnih umjetnosti za drugi rok primaju deset studenata, dok Agromediteranski smjer Poljoprivrednog fakulteta ima praznih osam mjesta.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ovako mali broj upisanih studenata podstakao je rukovodstvo ovih visokoškolskih ustanova i grada Trebinja da preduzmu ozbiljne korake u strategiji razvoja i očuvanja visokog školstva u ovom gradu, mada, kako dodaju, situacija nije ni toliko zabrinjavajuća jer je takvo stanje u cijeloj RS, gdje se mnogo studenata upiše u drugom roku, pa se to očekuje i u Trebinju, pišu Nezavisne.

Obrad Spaić, dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju, kaže da, i pored promocije koju je fakultet imao prije prvog upisnog roka u svim srednjim školama istočne Hercegovine, učestvujući i na Danu otvorenih vrata u Doboju, Bijeljini, Palama i Trebinju, ali i organizujući javna predavanja direktora EPRS i drugih iz energetskog sektora, te samog gradonačelnika Trebinja, ipak smatra da nisu upisali dovoljan broj studenata. I pored ustaljene prakse da se u drugom roku upiše više njih, on smatra da je to situacija koju treba još dublje razmotriti.

 – Upisali smo znatno više studenata u prvom roku nego prošle godine, ali to ipak nije dovoljno i mi radimo sve da saznamo glavni uzrok zbog čega naša djeca napuštaju istočni dio Republike Srpske i odlaze u druge gradove i univerzitete da tamo studiraju, a u Beogradu i Novom Sadu uglavnom i ostaju, kaže Spaić.

Broj studenata u prvom upisnom roku je ipak bio očekivan, ali se nadaju da će se na drugi upisni rok javiti studenti koji nisu ušli u budžet, tim prije što se nakon prvog upisnog roka jedan broj studenata već interesovao za drugi rok.

Na Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo u Trebinju, od odobrenih 60 mjesta od strane Vlade RS, primljeno je samo njih 12, ali u dekanatu škole očekuju od drugog roka barem još njih dvadesetak i više.

 – To se ne dešava samo kod nas, već i na nivou cijelog banjalučkog Univerziteta, kome pripadamo, jer na takvo stanje utiče više faktora, poput demografske politike, trenutnog socijalnog stanja, ali i uopšte trendova, pa je tako bilo i prošle godine, kada se u prvom roku dešavala slična situacija, a u drugom smo upisali više studenata nego svi ostali fakulteti u Trebinju, kaže Obren Gnjato, dekan trebinjske Više škole za turizam.

Iako ne očekuje da će svih 48 slobodnih mjesta biti popunjeno, on smatra da dvadeset pet-šest sigurno hoće, što će biti sasvim dovoljno da se formira godina.

Ni na Akademiji likovnih umjetnosti nisu nezadovoljni sa upisanih šest studenata od 16 mjesta, jer im je Vlada RS odobrila 12 mjesta za domaće studente i četiri za strane državljane.

I na trebinjskom Agromediteranskom odsjeku Poljoprivrednog fakulteta je ostalo osam mjesta, ali se, s obzirom na to da je Gradska uprava ranije donijela odluku o brojnim benefitima koje nudi za studente ovog smjera, očekuje dobar odziv u drugom roku.