U Hrvatskoj priznato 877 diploma sa fakulteta iz BiH koji su pod istragom

Diplome su prodavali na benzinskim pumpama.


diplome akcija klaser
FOTO: Telegram.hr

U Republici Hrvatskoj priznato je tačno 877 diploma sa šest privatnih bosanskohercegovačkih sveučilišta trenutno pod istragom Tužiteljstva BiH zbog sumnje da su izdavali lažne diplome. Riječ je o podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), koja je provodila postupak priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, odnosno diploma.

U razdoblju od 18 godina, imali su 980 zahtjeva za priznavanje diploma sa šest bosanskohercegovačkih sveučilišta sada pod istragom, no pozitivno su riješili njih 877. Podsjetimo, prije nekoliko dana u policijskoj akciji “Klaster” uhapšeno je desetak osoba na području Bosne i Hercegovine, osumnjičenih da su bili organizirani u kriminalnu grupu koja je omogućavala nezakonito sticanje fakultetskih i srednjoškolskih diploma.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje objašnjavaju kako su u periodu od decembra 2004. do 25. juna 2022. provodili postupak priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija u skladu sa tada važećem Zakonu o priznavanju inostranih obrazovnih kvalifikacija. U tom je periodu, od sveukupnog broja priznatih diploma stečenih u inostranstvu (28.239), njih 14.468 stečeno na različitim visokim učilištima u BiH.

Među njima je 877 sa šest privatnih univerziteta koja su sada pod istragom bosanskohercegovačkih vlasti zbog sumnje na prodaju diploma. Pritom su 103 zahtjeva pojedinaca za priznavanje njihovih diploma s navedenih univerziteta rezultirala odbijenicom.

Na upit portala Telegram.hr, iz AZVO-a ističu kako su prilikom priznavanja ovih diploma vršili procjenu njihove vjerodostojnosti. Ove su diplome priznate u svrhu pristupa hrvatskom tržištu rada. Zasad nema informacija je li ijedna od tih diploma stečena na nezakonit način, a nejasno je i s kojim su argumentima odbijena 103 zahtjeva.

Zanimljivi su i podaci o akreditaciji, odnosno vrednovanju kvalitete univerziteta obuhvaćenih istragom zbog prodaje diploma. Riječ je o postupku ocjene kvalitete sveučilišta koji rezultira dopuštenjem (ili uskratom) daljnjega rada. Prema javno dostupnim podacima Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH, dva od šest univerziteta obuhvaćenih istragom u posljednjem su ciklusu vrednovali – među ostalima – profesori iz Hrvatske.

Tako je, kao međunarodni stručnjak, u procesu vrednovanja kvalitete Europskog univerziteta u Brčko distriktu, sudjelovao professor emeritus Sveučilišta u Rijeci Branko Rafajac. Povjerenstvo u čijem je radu sudjelovao, u izvještaju iz januara 2022. navodi kako univerzitet znatno ili potpuno zadovoljava sve ispitane kriterije kvalitete.

 – Univerzitet je razvio takav sistem kvaliteta koji omogućava (…) upravljanje kvalitetom na način da se ostvare definirani standardi i time osigura trajna i kontinuirana razina kvalitete obrazovnih usluga, stoji među ostalim u mišljenju povjerenstva.

Fakulteti ovog sveučilišta su Fakultet za medicinu, farmaciju i zdravstvo, Tehnički fakultet, Pedagoški fakultet, Fakultet političkih nauka, Ekonomski te Pravni fakultet.

Saradnja s hrvatskim fakultetima

Spomenimo i kako se u izvještaju povjerenstva navodi da ovaj univerzitet, među ostalima, ima potpisane ugovore o saradnji s osječkim Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku, Sveučilištem u Slavonskom Brodu te s Visokom školom Baltazar Krčelić iz Zaprešića.

Gledajući postupak akreditacije Internacionalnog univerziteta u Travniku iz 2020. godine, u tamošnju komisiju imenovan je Ivan Balta, profesor povijesti sa Sveučilišta u Osijeku. Javno je dostupan zapis sjednice Filozofskog fakulteta u Zagrebu iz oktobra 2003. godine gdje se daje negativno mišljenje na izbor ovog profesora u zvanje izvanrednog profesora. Pritom se navodi da njegov rad nije znanstven i da nanosi štetu historiografiji uopće.

Ovaj travnički univerzitet ocjenjivao je i Ivo Čolak, aktualni prorektor za znanost i razvoj Sveučilišta u Mostaru, jedinog sveučilišta na hrvatskom jeziku izvan Republike Hrvatske za koje se na godišnjoj razini izdvajaju znatna sredstva iz hrvatskog državnog proračuna. U mišljenju ove komisije, navodi se kako je od prošlog ciklusa akreditacije na travničkom univerzitetu osnovan Etički komitet kojim se snažnije promovira etički kodeks među zaposlenima i studentima.

Povjerenstvo zaključuje da su ispunjeni svi kriteriji za akreditaciju Internacionalnog univerziteta u Travniku i preporučuje se izdavanje rješenja u skladu s time. Kako su posljednjih dana pisali BH mediji, policijska akcija “Klaster” dosad je najveća istraga te vrste u BiH. Njome je utvrđeno da na području BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore djeluje organizirana kriminalna grupa koja omogućava nezakonito stjecanje diploma.

Tužiteljstvo BiH, pišu mediji, bilo je sigurno u ovaj predmet kada su njihova tri prikrivena istražitelja, služeći se lažnim identitetima, upisala fakultete. U ekspresnom su ih roku “završili” nakon što su platili diplome.

Glavni tužitelj BiH Milanko Kajganić u četvrtak je vrlo plastično približio razmjere prodaje diploma:

 – Istina je, diplome su prodavali na benzinskim pumpama.