U dugovima 10 godina duže: Studenti će otplaćivati kredite skoro do penzije

Studenti u Engleskoj trenutno se nalaze u nezavidnoj situaciji.


university graduates at graduation ceremony
Foto: Envato

Trenutno njihovi profesori na više od 40 univerziteta najavljuju štrajk zbog loših uvjeta rada, smanjenih penzija i pada morala, pa dio studenata zbog najavljenih blokada ocjenjivanja i nastave možda neće moći diplomirati ove godine.

Otplaćivat će dugove do penzije

Uz to, studenti u Engleskoj morat će otplaćivati univerzitetke zajmove idućih 40 godina svog života, umjesto 30 kako je bilo dosad, a sve se događa zbog naglih reformi koje su osmišljene kako bi britanska Riznica uštedjela desetke milijardi funti.

Kako prenosi MojFaks, očekuje se da će se broj studenata, koji će otplatiti svoj studentski kredit u cijelosti, udvostručiti s dosadašnje četvrtine (oko 23 posto) na više od polovine (52 posto), kao rezultat novih promjena. Zbog toga će mnogi diplomanti plaćati svoju diplomu do penzije po ključu kojeg Englezi opisuju kao “doživotni porez na diplomu”.

Time će se od diplomaca tražiti da počnu otplaćivati svoje dugove prije, nakon što je britanska vlada potvrdila da će smanjiti prag otplate s 27.295 na 25.000 funti za nove zajmoprimce koji kreću na fakultete od septembra 2023. godine.

Godišnja školarina bi bila ograničena na 9.250 funti za naredne dvije upisane godine, smanjujući pritom troškove za studente, ali pogađajući sveučilišta čije su se školarine smanjivale zbog inflacije.

Britanski Odjel za obrazovanje (DfE) rekao je da će promjene “pravednije uravnotežiti teret studentskih zajmova između studenata i poreznih obveznika, a s tim će i osigurati da u budućnosti diplomanti ne vraćaju više nego što su posudili u stvarnim uvjetima”.

S druge strane, osnivač MoneySavingExpert portala Martin Lewis upozorava da će, oni koji su završili svoje akademsko obrazovanje plaćati na tisuće funti više za svoje diplome tijekom života nego što je to slučaj sada.

To je zapravo doživotni porez na većinu onih koji imaju diplome, kaže.

Dug od 40 godina

Osim promjena u studentskom financiranju, Vlada je pokrenula i konsultacije na kojima se traže stavovi oko kontroverznih prijedloga za uvođenje minimalnih uvjeta za pristup studentskim zajmovima (u kojima će se od studenata tražiti određene ocjene na iz Engleskog i matematike na njihovoj maturi), a sve kako bi suzbili ono što njihova vlada opisuje kao “nekvalitetne i jeftine studije”.

Najavljujući ove reforme, tajnik obrazovanja Madhim Zahawi rekao je da će ovaj paket reformi osigurat će da se studentima ponudi niz različitih puteva.

Bilo da se radi o višem ili daljnjem obrazovanju, koji dovode do najboljih ishoda, i time se staje na kraj svim visokim kamatama na njihove studentske kredite, prenosi Guardian.

Pružamo pravedniji sustav za studente, diplomante i porezne obveznike, a usto osiguravamo i budućnost financiranja studenata, kazala je ministrica visokog obrazovanja Michelle Donelan.

Ipak, Larissa Kennedy, predsjednica Nacionalne unije studenata Ujedinjenog Kraljevstva upozorava da ministar ovim reformama opterećuje mlade ljude nezamislivim dugom narednih 40 godina njihova života.