U BiH dolazi sve više stranih studenata: Francesco sa Sicilije došao u Foču

Osim Francesca u Foči je oko 250 stranih studenata iz Grčke, Egipta i Indije.


francesko
Foto: ATV

Nije želio da studira u svojoj zemlji pa je po akademsko zvanje sa Sicilije došao u Foču. Nije se pokajao, priča Francesco Toki. Sada je student druge godine medicine i ima samo riječi hvale za uslove na univerzitetu.

 – Imamo super profesore, super doktore i vidio sam da je svaki student zadovoljan. Vidio sam da su profesori uvijek spremni ako treba nešto da nam se pomogne, baš sam zadovoljan, ističe Francesco.

Osim Francesca u Foči je oko 250 stranih studenata iz Grčke, Egipta i Indije.

 – Ta otvorenost, kada je u pitanju razmjena studenata, je nešto što ih posebno privlači, a tu je naravno i dobra nastavna baza, rekao Oliver Govedarica koji studira na Medicinskom fakultetu u Foči.

Na univerzitetima u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, studira 400 stranih studenata. Programi na stranim jezicima, dali su rezultate.

 – Ove godine imamo u ponudi studentski program Stomatologija na engleskom jeziku, imamo vokalno instrumentalni studijski program na ruskom jeziku, a u proceduri su pokretanje nastave na nekim stručnim studijskim programima ETF-a kao i drugim faklutetima na stranim jezicima, ističe Vladimir Vladičić, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta Istočno Sarajevo, piše Atvbl.com.

Strani studenti nam bez dileme, dolaze. Iz dva javna univerziteta u RS-u, podsjećaju da nude besplatno školovanje. Vjeruju da će reformom i uvođenjem više prakse, privući i domaće studente.