Tuzlanski inžinjer izradio UV LED lampu za dezinfekciju prostorija

S ciljem suzbijanja širenja koronavirusa mladi tuzlanski inžinjer elektrotehnike izradio je UV LED lampu za dezinfekciju prostorija.


uv lampa

Pandemija koronavirusa među ljudima širom svijeta rasijala je veliki strah, a naučnici na razne načine pokušavaju nam olakšati život u novoj normalnosti. Prvi pozitivni slučajevi, tada novog virusa, otkriveni su u kineskom Wuhanu koncem prošle godine, a nedugo nakon toga SARS-CoV-2 rasplamsao se širom svijeta.

Kako bi bila očuvana sigurnost onih koji su u čestom kontaktu s velikim brojem potencijalno zaraženih ljudi, inžinjer elektrotehnike iz Tuzle Nusmir Mekić je skupa sa kolegama početkom ove godine počeo razvoj UV LED lampe za dezinfekciju i sterilizaciju opreme i prostora.

 – Prvi talasi koronavirusa koji su se dešavali u Kini, odnosno Wuhanu sa sobom su donijeli borbu ljudi, a koja je meni bila zanimljiva. Pratio sam kako se oni bore protiv toga, a video robota opremljenim UV zrakama koje se koriste za dezinfekciju bio mi je fascinantan. U tom trenutku okrenuo sam se istraživanju te sam uvidio da bih skupa sa svojim članovima tima mogao kreirati UV LED lampu, kaže Mekić za Klix.

Ovakva vrsta lampi isijava ultra ljubičasto (UV) zračenje koje se već dugo vremena koristi u dezinfekciji opreme i vode. Princip rada je takav da zračenje vrši razgradnju DNK strukture te u principu na taj način razgrađuje žive ćelije svih organizama, među kojima su i bakterije, virusi te druge vrste patogena.

 – Proces nastanka ideje, dizajna te izrade lampe je trajao prilično dugo. Osnovni element lampe su LED diode koje ispoljavaju UV zračenje, uz predelement koji im omogućava napajanje električnom energijom. S obzirom na to da je ona opasna za oči, kreirali smo opciju daljinskog uključenja i isključenja putem upravljača, što se obavlja sa sigurne udaljenosti za korisnika, pojašnjava Mekić.

S obzirom na to da ove lampe uništavaju sve mikroorganizme, prilično opasne mogu biti i za ljude. Mekić navodi da mogu izazvati oštećenje kože u slučaju duže izloženosti zračenju dok i ona kraća može oštetiti rožnjaču oka. Zbog toga se mora strogo voditi računa prilikom aktiviranja uređaja.

Ispitivanje ove svjetiljke za dezinfekciju je izvršeno u akreditiranoj evropskoj laboratoriji SGS koja ima svoje ispostave širom svijeta, a ispravnost i učinkovitost bh. uređaja su provjerili stručnjaci u Kini, gdje su i najveći kapaciteti institucije.

 – Kroz ispitivanje smo dobili validaciju našeg proizvoda, a sada i oni koji ga žele koristiti mogu biti sigurni da on sadrži sve neophodne komponente za dezinfekciju te da je uz pravilno rukovanje u potpunosti bezbjedan za ljude, nastavlja Mekić.

Trenutna izvedba lampe je namijenjena za dezinfekciju prostorija veličine od 30 do 40 kvadratnih metara, uz njenu aktivaciju koja traje od 15 do 20 minuta.

 – Dakle, lampa se postavi u prostoriju, koja se zatim zatvara bez prisustva ljudi. Tada se vrši proces dezinfekcije, a nakon njegovog okočanja uređaj se može prenijeti na drugo mjesto. Također, ova izvedba lampe može funkcionisati i na većim površinama, ali je tada potrebno njeno vremenski duže korištenje. Naime, ovdje je izuzetno bitno vrijeme zračenja jer je dužina energije koju prima neki organizam od ključne važnosti za njegovo uništenje, kaže nam idejni tvorac lampe.

Ovakve svjetiljke bi bile izuzetno korisne u prostorijama zdravstvenih ustanova na kojima je trenutno najveći teret pandemije.

“Mislim da je ovaj način dezinfekcije znatno efikasniji u odnosu na standardno brisanje podova i čišćenje. Vjerujem da će zdravstvene ustanove prepoznati značaj našeg proizvda, posebno zbog činjenice da one već imaju iskustva s UV zračenjima u komorama za dezinfekciju i sterilizaciju. Vjerujem da ćemo imati priliku olakšati im posao u borbi s pandemijom”, ističe Mekić.

Tuzlanski tim stručnjaka u planu ima modifikaciju UV LED lampe, koja će dobiti i svoje ručno izdanje za dezinfekciju polica i teško dostupnih mjesta u uredima, ali i supermarketima, čime bi neutralizacija eventualnog virusa bila znatno brža i jednostavnija.

 – Supermarketi su upravo mjesta na kojima je dnevna koncentracija ljudi izuzetno visoka, a jedan takav uređaj bi im omogućio brzu dezinfekciju bez da se objekt mora zatvarati jer ove svjetiljke imaju visok intenzitet UV zračenja, zaključuje Mekić.

Vijek trajanja UV LED lampe je prilično dug, a tuzlanski stručnjaci se nadaju da će u dogledno vrijeme dobiti mogućnost i za serijsku proizvodnju svog uređaja, čija je primjena od velikog značaja u vremenu u kojem živimo.