Trikovi za dobar poslovni outfit s ograničenim budžetom

Ispunjavati niz pisanih i nepisanih pravila o odijevanju kako za posao tako i za razgovore za posao nije lako. Unatoč tome, uz pomoć par trikova zaista je moguće složiti odlične formalne modne kombinacije čak i ako raspolažete ograničenim budžetom.


23.10.2018. 13:09

Ako ste dosada smatrali da morate raspolagati velikom svotom novca ili imati osobnog krojača kako biste posjedovali elegantnu i lijepu poslovnu odjeću, onda ste zaista živjeli u zabludi koju ćemo vam sada razbiti. Ukoliko ste novi u poslovnom svijetu u smislu da ste preko studentskog ugovora započeli raditi u nekoj firmi ili ste završili faks te ste u potrazi za budućim poslom, što najčešće podrazumijeva silne razgovore i intervjue, normalno je da osjećate sve vrste pritisaka, pa čak i one u modnom smislu, piše Studentski.hr.

Kada govorimo o dress codeu, odnosno o skupini pisanih i nepisanih pravila o odijevanju, važno je spomenuti da većina poslodavaca preferira prije svega čistu, profesionalnu i kvalitetnu odjeću, dok je s druge strane važno izbjegavati svu vrstu odjeće za vježbanje, neprimjerene i dekoltirane majice, kratke suknje te općenito robu s uvredljivim i neprimjerenim natpisima.

Kako biste se opskrbili primjerenom poslovnom odjećom, važno je napraviti sljedećih nekoliko koraka:

  • napravite inventuru vlastitog ormara
  • odredite budžet
  • zamolite prijatelja/icu ili nekog od članova obitelji da vam pomogne pri izboru outfita.

Inventura ormara

Inventura vlastita ormara pomaže vam da dobijete uvid u ono što već imate i ono što nemate, a trebate. Dakle, kada shvatite što posjedujete, napravite listu odjeće za koju smatrate da bi vam dobro došla i koristila u profesionalnom smislu, a zatim odredite budžet koji ćete za nju izdvojiti.

Trgovina u kojoj ćete kupiti sve potrebno za poslovni outfit

Osim što ćete biranjem isključivo jedne trgovine u kojoj ćete obaviti sav potreban shopping uštedjeti veliku količinu dragocjenog vremena, pronaći ćete i iskombinirati komade koji općenito idu jedan s drugim. Osim toga, ako već dovoljno poznajete trgovinu u kojoj kupujete, trebali biste znati koji vam njihovi krojevi odgovaraju, a koji ne. Uvijek se možete sjetiti nekog starog komada koji već imate u ormaru te ga iskombinirati s nekim novim.

Klasične i neutralne boje

Neutralne boje odličan su izbor jer osim što nikada ne izlaze iz mode, pristaju svakoj sezoni te ih možete iskombinirati uz gotovo sve. S tamnoplavom, crnom, sivom i bež bojom ne možete pogriješiti. S druge strane, budite oprezni pri izboru bijele odjeće koja često zna biti prozirna te se lako prlja.

Modni dodaci

Klasičnu poslovnu kombinaciju neutralnih boja uvijek možete podignuti modnim dodacima življih boja. Žene tako mogu obogatiti svoj outfit torbom, cipelama, nakitom, maramom, dok se muškarci uvijek mogu poigrati izborom kravate.

Neovisno kojim budžetom raspolažete, imajte na umu da je manje više te da s jednostavnim i udobnim outfitom zasigurno ne možete pogriješiti. Osim toga možete odrediti kako ćete od svake plaće odvojiti mali dio novca za poslovnu odjeću, što će vam poslužiti da nakon par mjeseci obavite shopping u kojem ćete se opskrbiti jednim ili većim brojem formalnih komada.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.