Trikovi koji vam mogu pomoći da učinite stan toplim bez grijanja

Šta kada je u studentskoj sobi hladno?


beautiful latino hispanic woman resting and drinking tea sitting on the steps wrapped in a blanket
Foto: Envato

Najvažnija stvar toplog doma je učinkovito održavanje grijanog zraka u domu. Za to je važno dobro zatvaranje prozora i vrata. Ali kako saznati jesu li prozori i vrata doista nepropusni? Potrošački centar daje brz i jednostavan savjet kako provjeriti toplinsku izolaciju. Sve što trebate učiniti je staviti list papira između okvira i zatvorenog prozora.

Ako se papir ne može izvući, prozor je dovoljno nepropusan, kažu u savjetovalištu za potrošače.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ali što učiniti ako se ispostavi da prozori propuštaju? Prema pisanju BMWK-a, možete se pomoći s elastičnom brtvenom trakom za malo novca. Druga mogućnost: brtveni profili i četkaste brtve za donje rubove vrata kako bi prostorije bile tople i kako bi se spriječio izlazak topline u stubište.

Savezno ministarstvo također ima spreman još jedan savjet: mogućnosti brtvljenja već su dostupne u većini kućanstava – zatvaranje roleta tokom hladnih noći bolje održava toplinu u domu i štedi energiju. A kako se stan prilikom provjetravanja ne bi previše rashladio, prozračite ga učinkovito. To uključuje provjetravanje umjesto naginjanja prozora.

Nakon što je u stanu postignuta određena temperatura, možete se pobrinuti da bude ugodno u stanu. Ne morate se nužno oslanjati na električno ili plinsko grijanje, ali možete biti kreativni: zaostala toplina iz pećnice, na primjer, može malo doprinijeti toplom stanu, prenosi hayat.ba.

Svijeće također mogu pomoći dovesti sobnu temperaturu na ugodnu razinu. Takozvane čajne pećnice mogu opet povećati učinak grijanja svijeće. Ali, ne preporučuje se ni previše svijeća koje povećavaju koncentraciju čađe u zraku. Potrošači bi stoga tu trebali biti oprezni.

I za kraj, savjet koji zapravo ne bi trebao biti: obucite se toplo. Večer provedite na kauču s debelim džemperom i udobnom pokrivačem, a u stanu možete izdržati i ako je koji stepen hladnije.