Tri razloga da prestanete spavati na desnoj strani ili na stomaku

Neki od najozbiljnijih hroničnih problema poput bolova u leđima mogu biti uzrokovani pogrešnim načinom spavanja. Iako svi znamo koliko je važno uživati ​​u dobrom snu, ne radi se samo o tome šta je ugodno.


Spavanje preuzima ili bi barem trebalo biti ogroman dio našeg života i evo zašto bismo trebali preispitati svoje navike spavanja. Neki od problema s kojima se suočavamo u budnom životu povezani su najčešće s nepravilnim položajima spavanja, poput spavanja na trbuhu ili na desnoj strani. Evo i zašto:

Advertisements

1. To je loše za vašu kičmu i leđa.

Prema riječima stručnjaka, ovakva je poza spavanja povezana s hroničnim bolovima u leđima. Pritisak na leđa i kičmu tokom noći u ovom položaju je ekstreman jer se većina vaše težine drži u tim dijelovima tijela. Kičma nije postavljena u prirodan položaj i zbog toga biste se povremeno mogli osjećati utrnulo ili se trebate istegnuti kad mijenjate položaj.

Bolje je:

Ako ne možete zaspati ni u jednom drugom položaju, tada možete prilagoditi ovaj položaj spavanja na način koji pomaže kičmi da se prirodno zakrivi. Pokušajte staviti 2 jastuka ispod tijela, jedan ispod zdjelice i drugi ispod glave. Međutim, najbolji položaj za spavanje za smanjenje bolova u leđima je raditi istu stvar dok ležite na leđima ili se okrećete na boku s jastukom ispod glave i jednim između nogu.

2. Može uzrokovati hronične probleme s vratom.

Nemoguće je pravilno disati kada spavate na stomaku ako vrat ne okrenete u stranu. Ovaj položaj spavanja mogao bi dovesti do razvoja hroničnih problema s vratom, poput hernija diskova, jer su vam glava i kičma izvan poravnanja, a vrat prisiljen uvijati se. Niz kostiju na leđnoj moždini zaštićen je diskovima. Stalni loš položaj spavanja može oštetiti želatinozne dijelove tih diskova i dovesti do hronične boli.

Advertisements

Bolje je:

Spavanje na leđima najprirodniji je položaj cijelog tijela. Doktori sugeriraju ovaj položaj ljudima koji pate od artritisa. Najbolje je spavati s malim nagibom ispod vrata s pjenastim jastukom. Također možete isprobati jastuk ispod svake ruke kako biste u potpunosti oslobodili vrat od težine i pritiska.

3. Može uzrokovati bore na licu.

Spavanje s jednom stranom lica na jastuku je neizbježno kada spavate na stomaku ili na boku. Studije su pokazale da je ovo najgora stvar koju možete učiniti svom licu jer pritisak koji se vrši na obje strane kože lica može s vremenom prouzrokovati bore na licu.

Bolje je:

Spavanje na leđima najbolje je rješenje kako biste izbjegli bore. Lice vam nije gurnuto na jastuk, pore kože mogu disati, a na bilo koji način izbjegavate pritisak.