Tri načina treniranja mozga koje je koristio i Nikola Tesla

Nikola Tesla je najpoznatiji zbog doprinosa u osmišljavanju električnog sistema naizmjenične struje, ali je pored toga njegovo ime na oko 300 patenata najraznovrsnijih izuma.


nikola tesla 1630273834
Ilustracija: Pixabay

1. Dobro razmislite prije nego što nešto napravite

Nikola Tesla je često govorio da može zamisliti mašine i rijetko je pravio nacrte prije početka rada na njihovoj izgradnji. Ovaj proces vizualnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba skoncentrisati na konačni proizvod, prenosi ba.n1info.com.

Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustite i poradite na problemu u svojoj glavi.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

U svojoj autobiografiji Tesla ovako opisuje proces: – Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Mijenjam konstrukciju, radim popravke i upravljam mašinom u svojoj glavi. Potpuno je nebitno za mene testiram li turbinu u glavi ili u radionici. Primijetim čak i ako ne radim dobro. Razlike nema, a rezultat je isti.

Veliki naučnik nije rođen s ovim vještinama, nego je radio određene vježbe kao dijete kako bi unaprijedio rad mozga.

2. Idite u šetnju

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. I Tesla je izgleda bio ovakvog mišljenja, a iako su njegove šetnje postale dio opsesivno-kompulzivnog ponašanja, on je nekoliko „eureka” trenutaka imao upravo tokom njih. Jedna od njih donijela mu je ideju o naizmjeničnoj struji.

Godine 1881. Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od nervnog sloma, a dok je s prijateljem šetao parkom recitirajući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmjeničnoj struji.

3. Radite na problemima sami

Poput mnogih inovatora i kreativnih likova i Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tokom stvaranja i razmišljanja.

Ovo je jedan od njegovih čuvenih citata: – Um je oštriji i koncetriraniji u osami i neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodan bilo kakav veliki laboratorij. Originalnost pristiže iz osame oslobođene utjecaja koja nam ošteti kreativni um. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju.