Tri načina kako je Nikola Tesla ‘trenirao’ svoj mozak

Tesla je bio jedan od najvećih genijalaca, ali što je pridonijelo tome? Postoje li ‘trikovi’ kojima se veliki inovator trudio povećati svoju produktivnost i možemo li ih i mi primjeniti kako bismo postali uspješniji?


1. Dobro razmislite prije nego što nešto napravite

Nikola Tesla je često govorio kako može zamisliti strojeve i rijetko je pravio nacrte prije početka rada na njihovoj izgradnji. Ovaj proces vizualnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba koncentrirati na konačni proizvod. Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustitte i poradite na problemu u svojoj glavi.

U svojoj autobiografiji Tesla ovako opisuje proces:

– Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Mijenjam konstrukciju, radim popravke i upravljam strojem u svojoj glavi. Potpuno je nebitno za mene testiram li turbinu u glavi ili u radionici. Primjetim čak i ako ne radim dobro. Razlike nema, a rezultat je isti, zapisao je Tesla.

Veliki znanstvenik nije rođen s ovim vještinama, već je radio određene vježbe kao dijete kako bi unaprijedio rad mozga, navodi lifehacker.com.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!