Tri jednostavna načina da uštedite, bez odricanja od kupovine

Novac je osnova preživljavanja u današnjici, ali vi imate problema sa kontrolisanjem svoje potrošnje. Donosimo tri jednostavna načina pomoću kojih možete štedjeti, bez da umanjujete svoje rashode.


money saving 1589717572

1. Štednja po nivoima

Advertisements

Ukoliko ste nekada bili član teretane, već vam je jasan ovaj metod. Počinjete malim koracima, a onda postepeno prelazite na sve teže levele. Isti je slučaj sa štednom novca. Odredite prvobitni iznos novca koji ćete odložiti u štednu kasicu prve sedmice. Može biti jedna konvertibilna marka, dvije ili pet – svejedno je. Bit je u tome da već naredne sedmice povećate ušteđeni novac, za iznos prvobitnog odlaganja. Npr. ako ste prve sedmice odložili pet KM, sljedeće sedmice to povećajte na 10, sljedeće 15, i tako u nedogled. Rezultati će biti vidljivi na kraju godine, a budete li istrajni u pothvatu iznenadit ćete se ušteđenim iznosom.

prva edited

2. Štedi dok kupuješ

Na prvi pogled, može djelovati paradoksalno, ali se ovo pokazalo izvrsnom metodom za uštedu. Bitno je ne praviti iznimke i ostati dosljedan započetom. Naime, potrebno je da u štednu kasu odložite 10% novca koji ste potrošili na svaku kupovinu. Na primjer, ako ste kupili hlače koje koštaju 30 KM, odložite 3 KM, ako se pak radi o iznosu od 150, onda odložite 15 KM. Rezultati nisu zadivljujući kao u prvom slučaju, ali su vrlo progresivni, ako ste nekontrolisan potrošač.

Advertisements

treca edited

3. Plaćajte svoje pogreške

Ne, niste pogrešno pročitali. Pod naslovom plaćajte svoje pogreške podrazumijeva se da ih plaćate samome sebi. U ovom slučaju postižete dvojak efekat – rješavate se loših navika i grešaka, a ujedno čuvate određenu količinu novca. Ovaj način štednje može se učiniti zanimljivim. Pripremite sebi teglicu u koju ćete ubaciti nekoliko KM-ova svaki put kada propustite otići u teretanu, opsujete, ili zaboravite predati seminarski rad na vrijeme. Šta plaćate odluka je na vama. Naravno vrlo je bitno da ne varate i ne praštate si unaprijed određene pogreške.

druga edited