Trema od javnog nastupa: Kako održati govor pred publikom?

Ljudi uglavnom imaju ogroman strah i tremu prilikom javnog obraćanja publici, čak i kad ta publika broji svega nekoliko kolega ili najuži krug porodice.


DRUGA FAZA – VJEŽBANJE GOVORA

Kada ste obavili pripremu, gotovo pola posla je iza vas – ostaje vam da pripremljeni dio uvježbavate dok ne budete što je moguće sigurniji da znate poentu svog govora, način na koji ćete osvojiti publiku i dobiti željeni rezultat. Neki od savjeta kako da do toga vježbom dođete su sljedeci.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Zapišite glavne teze u kratkim crtama

Uzmite ovaj podsjetnik i bacivši pogled na teze, provjerite da li ćete pokriti sve što morate/trebate/želite u vašem govoru. Da li će vam to biti dovoljno da vaš govor uspije? U kojim dijelovima se osjećate nesigurnim?

Ukoliko uvidite potrebu, dodajte još teza, odvažite se biti malo detaljniji. Bitno je da se osjećate sigurnim i da imate samopouzdanje. Morate sebe dovesti do faze da vam ovaj podsjetnik sa tezama bude dovoljan da iznesete cijeli govor. Tek tada ćete zvučati ubjedljivo.

Naučite govor napamet

Ovo nije neophodno, ali može pomoći ako ćete se na taj način osjećati sigurnije. Kada imate cijeli pripremljeni tekst u glavi, tokom govora se možete fokusirati i na neke druge stvari, kao što je kontakt očima s publikom, gestikulacija i sl. Nemojte se stresirati ako nemate dovoljno vremena da naučite govor napamet, ali iskoristite ovu prednost ako možete. Međutim, i pored toga što znate tekst, nemojte ići bez podsjetnika.

public speech 1616265614

Vježbajte govor sa nekim i ispred ogledala

Prezentujte govor nekome iz svoje porodice ili bliskom prijatelju i vidjet ćete kakvu reakciju možete očekivati, kako djelujete u tuđim očima i koje greške treba da ispravite.

Zapravo, trebalo bi da vježbate u svakom slobodnom trenutku, ali vježbanje ispred ogledala je od naročite pomoći, jer tako možete vidjeti govor svoga tijela, gestikulaciju, te da li neke pokrete ponavljate previše često zbog nervoze. Procijenite sami sebe.

Mjerite sebi vrijeme

Iako vaš govor možda nije vremenski ograničen, sigurno imate neku viziju u glavi koliko bi on trebalo da traje. Ne morate uzeti štopericu i mjeriti vrijeme u sekundu, ali prilikom vježbanja obratite pažnju koliko vam vremena treba i da li se uklapate u odgovarajući vremenski opseg.