fbpx

Top deset univerziteta u svijetu

Na vrhu liste najboljih univerziteta u svijetu nalazi se šest američkih i četiri univerziteta iz Velike Britanije. Među prvih 100, nalazi se nekoliko univerziteta iz Kine, Indije, Švicarske, Danske i Francuske. Prosječna starost ovih univerziteta je oko 200 godina. Kriterijumi za izbor najboljih su broj Nobelovaca, broj doktorata, opredjeljenost stranih studenata, broj publikacija i slično. Pogledajte listu top deset univerziteta u svijetu.


University of Cambridge, Kembridž, Velika Britanija

Advertisements

Mnogi se slažu da je najbolji, a svakako je najpoznatiji univerzitet na svijetu. Osnovan 1209. godine u Kembridžu, ovo je drugi najstariji britanski univerzitet i sedmi najstariji u svijetu. Univerzitet ima 31 koledž, od kojih su tri namjenjena samo djevojkama, a ostali primaju studente oba pola. Svaki koledž bira svoj nastavni kadar i studente, ali je za dodjelu diploma odgovoran Univerzitet. Veoma su poznati i po svojim sportskim ekipama, koje na raznim prvenstvima ostvaruju zapažene uspjehe. Tradicionalno dobri su veslači iz Kembridža. Među slavnima koji su završili studije na Kembridžu su Stiven Hoking, Čarls Darvin, ekonomista Džon Mejnard Kejns, i mnogi drugi.

Advertisements

Za strane studente cijene studija se kreću između 18 i 22 hiljade dolara po godini, koliko približno košta školarina i na većini britanskih univerziteta.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!