Top 10 skandinavskih gradova

Prvo što nam padne na pamet kad netko spomene Skandinaviju ili sjevernu Europu uglavnom bude hladnoća. Međutim, ova povijesna-kulturna regija koja se sastoji od Švedske, Norveške, Islanda, Finske i Danske ima puno više toga za ponuditi. Mi smo tu da vam predstavimo kratku listu mjesta koje definitivno morate posjetiti ako se ikad odlučite za “obilazak” Sjevera.


1) Stockholm, Švedska

Glavni grad Švedske kombinira bogatu povijest sa modernim atrakcijama. Ne jedna, već dvije UNESCO-m, zaštićene znamenitosti u ovom prekrasnom gradu privlače milijune turista svake godine, a to su Kraljevska palača Drottningholm i magični Skogskyrkogården (hr. šumovito groblje). Kamene ulice, slikoviti mostovi preko gradskih kanala, fantastična arhitektura i još mnogo toga razlog su zašto posjetiti ovo mjesto. Ne zaboravite na stari grad dio grada s muzejima, raznoraznim dućanima i, naravno, tradicionalnom hranom.

Classical view on the old town of Stocholm in a sunny summer day

2) Rovaniemi, Finska

Ako sanjate o zimskoj idili, onda je regija Laponija poprilično blizu onoga što bi moglo ostvariti vaše snove. Ako na to dodate da je Laponija rodno mjesto Djeda Mraza, što vam je više drugo potrebno? Riječ je o sjevernom dijelu Finske i idealno je mjesto za vidjeti polarnu svjetlost, koja se može vidjeti kroz 200 noći godišnje. Nemojte misliti da je ljeti manje magično! Tri mjeseca regija je “okupana” 24-satnom sunčevom svjetlošću čija je posljedica fenomen zvan “ponoćno sunce”, koji zahtijeva mnoge vanjske aktivnosti, festivale, kulturne događaje itd.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Velid Duranović

Student na Fakultetu informacijskih tehnologija u Mostaru.
X