Tim mladih robotičara iz Mostara predstavljat će BiH na Međunarodnoj olimpijadi

Svoj boravak na Univerzitetu posvetili su unaprijeđenju robota kojeg pažljivo pripremaju.


roboticari
Foto: CERIT

Tim mostarskog Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT) predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na nadolazećoj Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi “FIRST Global Challenge 2023”, koja će se održati u septembru u Singapuru.

Tim talentiranih robotičara: Ana Tomić, Amina Đuderija, Ilajda Šuta, Amar Pehilj i Kenan Nuhić, pod mentorstvom Anesa Hadžiomerovića, Armina Đidelije i Lejle Nuhić, proveo je izuzetno produktivan dan na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, priopćeno je iz CERIT-a.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Svoj boravak na Univerzitetu posvetili su unaprijeđenju robota kojeg pažljivo pripremaju tokom ljetnog raspusta za takmičenje. Njihov rad dobio je značajnu podršku i smjernice od istaknutih stručnjaka kao što su Tarik Namas i Amar Hodža, čija su stručnost i iskustvo doprinijeli korisnim prijedlozima i sugestijama za podizanje kvalitete robota na višu razinu.

Učenici su imali izvanrednu priliku da rade u dobro opremljenim laboratorijima koji su opremljeni CNC strojevima, laserskim i plazma rezačima, 3D printerima i ostalom modernom opremom. Radili su u laboratoriju Fakulteta za inžinjering i prirodne znanosti, kao i u laboratoriju za fiziku, gdje se provode testiranja prototipova.

 – Ova bogata i napredna infrastruktura omogućila je članovima tima da svoje kreativne ideje pretvore u stvarnost i da svoje robote dovedu do nivoa izvrsnosti. Ovo iskustvo na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu predstavlja nezaboravno putovanje za sve članove CERIT-a. Raditi rame uz rame s ekspertima univerziteta predstavlja izuzetnu priliku za učenje i razmjenu znanja. Članovi tima su uživali u procesu stvaranja i unaprijeđivanja svojih robota, dok su se istovremeno povezivali sa stručnjacima koji dijele istu strast prema nauci i robotici, navodi se u priopćenju.

Iz CERIT-a navode kako će naporan rad i saradnja s ekspertima sigurno doprinijeti uspjehu tima na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FIRST Global Challenge 2023 u Singapuru.

– Njihova predanost, trud i inovativnost su svijetli primjer kako mladi talenti mogu ostvariti izvanredne rezultate kroz suradnju i posvećenost svojim ciljevima, porućili su iz CERIT-a, piše Bljesak.info.