Testirajte svoj IQ: Da li možete za 10 sekundi otkriti koji je broj sljedeći u nizu?

Koji je broj sljedeći u nizu i zašto?


Copy of matematicka mozgalica 1200x630 1

Otključajte snagu vašeg mozga!

Ako ste mislili da su samo trbušnjaci i bicepsi pokazatelji dobre kondicije, vrijeme je da se zamislite! Vaš mozak je, zapravo, najkompleksniji “mišić” u vašem tijelu i zaslužuje jednaku pažnju kao i ostali dijelovi vas. Baš kao što hodate, trčite ili dižete tegove da biste ostali u formi, vaš mozak traži svoju vrstu teretane.

Korisne strane zagonetki i mozgalica

Rješavanje mozgalica i zagonetki ne donosi samo osjećaj postignuća i zabave, već ima i mnoge prednosti. One jačaju veze između moždanih ćelija, što pomaže u unapređenju memorije. Logičke igre treniraju vaš mozak da sagleda različite pristupe rješavanju problema. I naravno, vizualne zagonetke će dati dobar trening vašim očnim mišićima.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Za vas smo danas pripremili jednu zanimljivu mozgalicu.

Koji je broj sljedeći u nizu i zašto?

Copy of matematicka mozgalica 1200x630 1

Da li ste uspjeli pronaći logiku iza niza brojeva koji smo vam predstavili?

Mozgalice poput ove su odličan način da istrenirate svoj mozak, razvijate logičko razmišljanje i poboljšate svoje sposobnosti rješavanja problema. Prije nego što otkrijemo rješenje, želimo da vas ohrabrimo da još jednom pogledate niz i pokušate pronaći odgovor. Razmislite o mogućim matematičkim obrascima, sekvencama ili bilo kojoj drugoj logici koja bi mogla stajati iza niza brojeva.

Ako ste već pokušali i smatrate da ste pronašli rješenje, ili ako ste jednostavno znatiželjni i želite saznati odgovor, pripremite se! Rješenje ovog zagonetnog zadatka možete pogledati u nastavku članka. Bez obzira da li ste uspjeli riješiti mozgalicu sami ili vam je bila potrebna mala pomoć, nadamo se da ste uživali u ovom mentalnom izazovu i da ste spremni za sljedeći!

Rješenje

Copy of matematicka mozgalica 1200x630 1

Obrazloženje:

  • 2 + 5 = 7; 7 + 1 = 8
  • 5 + 8 = 13; 13 + 1 = 14
  • 8 + 14 = 22; 22 + 1 = 23

Ako vam se dopala ova mentalna vježba pratite našu rubriku “Studentske mozgalice” i upustite se u svijet koji je pun zanimljivih, izazovnih i, naravno, obrazovnih mozgalica. Sve su one pažljivo osmišljene da vam pomognu da naoštrite moždane vijuge, idealno za pripremu predstojećih ispita. Jer, kao što kaže stara izreka: “U zdravom tijelu, zdrav duh” – a mi dodajemo: i bistar um!

Mozgalice

Mozgalice su korisne za studente

Ne dozvolite da vaš mozak postane lijen. Zadajte mu izazove, pružite mu prilike za rast i uspinjanje. Pratite “Studentske mozgalice” i budite spremni da postanete najbolja verzija sebe, u akademskom i svakom drugom smislu. Razbudite um, budite spremni za ispite i zabavite se u procesu. Spremni? Pa, hajde da naoštrimo te moždane vijuge zajedno!