Tehnike pamćenja starih Grka koje će vam olakšati studentski život

Tokom vašeg obrazovanja morate usvojiti mnoštvo informacija koje često nisu povezane ili su vam sasvim apstraktne što vam otežava učenje. Mnemotehnike su mentalne strategije koje bi vam trebale pomoći da prebrodite taj problem i omoguće vam pamćenje više informacija. Koristili su ih stari Grci i rimski senatori, a vama će zasigurno olakšati put ka uspjehu.


Elaborirano kodiranje

Elaborirano kodiranje koristimo tako što nepoznatim informacijama dodamo one poznate i zajedno s njima stvorimo lako pamtljivu cjelinu. Ovaj oblik verbalne mnemotehnike olakšava i pamćenje raznih formula iz prirodnih znanosti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ukoliko želite zapamtiti naprimjer raspored boja u spektru, ova će vam tehnika poslužiti bolje od skraćivanja. Ljubičasta. modra, zelena, žuta, narančasta, crvena su boje koje moramo memorirati, a ako bismo pokušali stvoriti akronim ne vjerujem da bi vam mnogo pomogao.

LJMZŽNC bismo dobili nakon skraćivanja, no kad bismo to kodirali mogli bismo načiniti smislenu rečenicu. Ljepotica Miluje Zlatnu Žabu Na Cigli bila bi rečenica koja bi vas trebala asocirati na raspored boja u spektru.

Na sličan način se može zapamtiti i formula za brzinu. Ona inače glasi v= t * a, a mi je možemo formulirati ka Vidim Tamo Avion.