Svjetski kuhar otkrio četiri mita o kuhanju: Da li trebate dodati ulje dok kuhate tjesteninu?

Jedan kuhar otkrio je kulinarske mitove u koje većina ljudi vjeruje, te je podijelio i što je zapravo istina.


i adore home cooking happy young woman cooking vegetables in modern kitchen cozy interior
Foto: Envato

Kuhar Andrew Dixon na društvenim mrežama često dijeli savjete i trikove za kuhanje koji su vrlo popularni. Trenutno je vrlo popularan njegov savjet o četiri mita u koje trebate prestati vjerovati odmah.

Kuhanje je nekima velika strast, a nekima noćna mora. Bez obzira u koju skupinu biste se “učlanili”, dobronamjerni savjeti profesionalaca uvijek dobro dođu. Ovo su neki od njih koje je dobro znati…

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

1. Da li meso treba biti dobro pečeno?

Prvi mit je da meso uvijek treba biti dobro pečeno. Mnogi vjeruju da je dobro pečeno meso najsigurnije za jesti, ali kuhar tvrdi da nije baš tako. Rekao je da sve ovisi o rezu i vrsti mesa, pa tako perad i divljač treba jesti dobro pečenu, kao i kobasice i mljevene pljeskavice, ali neki komadi crvenog mesa sigurni su za jelo i ako su malo ružičasti. Važno je znati da se bakterije nalaze na vanjskoj strani mesa i ubijaju se toplinom, prenosi tuzlanski.ba.

2. Da li je piletina potpuno pečena kada je meso bijelo?

Drugi mit je da je piletina skroz pečena tek kada meso bude potpuno bijelo. Kuhar kaže da je sigurno kuhanje piletine važno i mnogi ljudi žele da meso bude potpuno bijelo prije nego što ga jedu, no navodi da to nije uvijek tako. Rekao je da je bolji test provjeriti unutrašnju temperaturu mesa i provjeriti je li njegova temperatura 22 stepeni Celzijusa prije konzumiranja.

3. Da li treba dodati ulje u vodu za tjesteninu?

Treći mit je da će dodavanje ulja u vodu za tjesteninu spriječiti ljepljenje tjestenine. Nije baš ugodno kada se tjestenina zalijepi za tavu nakon kuhanja i mnogi ljudi misle da će dodavanje ulja u vodu pomoći u rješavanju problema. Međutim, kuhar je rekao da je ovo samo mit. Objasnio je da je tajna kuhanja savršene tjestenine velika tava s puno slane, kipuće vode. U tavi treba biti dovoljno vode da se tjestenina može kuhati na laganoj vatri.

4. Da li će dodavanje mlijeka u kajganu pomoći da bude mekša?

Četvrti mit je da će dodavanje mlijeka u kajganu pomoći da ona budu mekana i finija. Iako mnogi misle da je to stvarno istina, kuhar je ovo opovrgnuo, te tvrdi da ih to može samo učiniti vodenastima i tečnijima.