Svjetska cliff diving elita doputovala u Mostar Titovim avionom

U grad na Neretvi stigli su skakači i skakačice Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, koji će u subotu 28. augusta po šesti put prirediti spektakl na Starom mostu.


Foto: Red Bull Content Pool

Na mostarski aerodrom danas je sletio luksuzni Douglas DC-6B, avion kojim je nekada diljem planete putovao nekadašnji predsjednik i maršal Jugoslavije. Letjelicom je u grad na Neretvi stiglo 13 skakača i 13 skakačica koji će ovih dana na Starom mostu ponovo demonstrirati svoje zadivljujuće umijeće i skokove od kojih zastaje dah, na trećoj ovogodišnjoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva.

Advertisements

– Letjeti direktno za Mostar je bilo sjajno. Sjajan osjećaj, siđete s aviona, vidite taj most i znate: tu smo. Mostar uvijek zauzima veoma posebno mjesto u našim srcima. Ovdje smo dobrodošli kao nigdje drugo, tako da mislim da su svi sretni, izjavio je osmostruki prvak i branitelj titule Gary Hunt.

– Prošle su dvije godine otkako smo bili ovdje. Jako smo uzbuđeni zbog povratka i što ćemo ponovo skakati sa Starog mosta. Zaista je lijep osjećaj biti opet u Mostaru. Stigli smo jutros Douglasom DC-6. Kakav sjajan uvod u takmičenje!, složila se Rhiannan Iffland, aktuelna prvakinja i vlasnica četiri titule.

Douglas DC-6B je od 1958. do 1975. godine služio kao predsjednički avion Josipa Broza Tita. Danas je ova letjelica ponos Red Bullove zračne flote Flying Bulls. Potpuno restauriran i luksuzno opremljen, avion je – prema mišljenju stručnjaka – u boljem stanju nego ikad i može ga se smatrati potpuno novim.
Za takmičare je, kako sami kažu, let bio izuzetno zanimljiv i ugodan, ali su prvenstveno sretni zbog ponovnog dolaska u Mostar i povratka takmičenjima, naročito nakon što je prošle godine prvenstvo otkazano zbog zdravstvene situacije u svijetu.

Advertisements

– Sjajan osjećaj. Nikada nismo imali ovako dugu pauzu. Prvenstvo se vratilo, već smo imali jedno takmičenje. Kod svakoga možete osjetiti takmičarski naboj, svi želimo pobijediti. Zaista ću dati sve od sebe da pobijedim ovdje. Uvijek se trudim, ali ovo je posebno. Mislim da će ovo prvenstvo biti najteže do sada, takmičenja su na visokom nivou, tako da ciljam na prvo mjesto, kaže Hunt.

– Za mene lično, početak je bio dobar. Zaista sam uživala da ponovo budem na skakaonici i takmičim se. Odmah sam pronašla svoj ritam, i jako sam sretna zbog toga, zadovoljna je za sada Iffland.

Vremena za odmor neće imati previše, jer ih već sutra očekuje trening, a u četvrtak je na redu i prva serija takmičarskih skokova. Zanimljivost ove godine jeste to da će u prvoj seriji skakati direktno sa luka Starog mosta, odajući tako počast višestoljetnoj tradiciji skokova u Mostaru.

Od druge serije skokova, koja je na rasporedu u petak, skakat će se sa platforme visoke 27 metara za muškarce, odnosno 21 metar za žene. Finale počinje u 15 sati u subotu 28. augusta, kada su na rasporedu treća i četvrta serija. Finalne serije skokova bit će prenošene direktno putem Red Bull TV.