Svečano otvorenje Koncertne sezone 2019/2020. Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu

Projekat Koncertna sezona, koji Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu uspješno organizuje već sedam godina, stekao je respektabilnu reputaciju postavši neizostavan i neophodan dio muzičkog života Bosne i Hercegovine.


BKCMAS Poster za FB 0

U okvirima ovogodišnje Koncertne sezone, čija se realizacija veže uz akademsku 2019/2020. godinu, planiran je program koji će zasigurno ispuniti, pa i nadmašiti očekivanja, te omogućiti da cjelokupna bh. javnost tokom nekoliko mjeseci iskusi muziku u njenom najprofinjenijem obliku kroz koncerte i turneje studenata, profesora, akademskih ansambla ali i nastupa istaknutih gostiju, prenosi unsa.ba.

Također, treba istaći da će kroz niz koncertnih aktivnosti biti prezentiran rad svih odsjeka Muzičke akademije, te upriličeno više pojedinačnih i festivalskih zbivanja koja će zasigurno pronaći put do slušatelja sposobnih da prepoznaju i cijene umjetnost.

Koncerta sezona je ponosna što će sezonu 2019/2020. realizirati uz partnerstvo sa JU „Bosanski kulturni centar“ Kantona Sarajevo. Tako će svečano otvorenje ovogodišnjeg izdanja Koncertne sezone biti upriličeno u četvrtak 14. novembra u galeriji Bosanskog kulturnog centra u 19:00 sati.

Spomenuto otvorenje je osmišljeno u vidu koncertne večeri pod nazivom „Umjetnice MAS“ na kojoj će zazvučati djela istaknutih kompozitorica Lere Auerbach, Clare Schumann, Ursule Mamlok, Sofije Gubaiduline, kao i djela bh. kompozitorica Hanan Hadžajlić i Kaće Hadžifejzović. Djela spomenutih kompozitorica izvest će afirmirane bh. umjetnice današnjice Azra Medić (klavir), Belma Alić (violončelo), Belma Šarančić Nahodović (harmonika), YeonJu Jeong (violina), Alma Aganspahić (dirigent), Alma Dizdar (violina), Tamara Arsovski (violina), Lorena Milina (violina), Aida Deljkić (viola), Ilma Zulum (violina), Mirna Mlikota Dizdarević (flauta), Dženana Hadžić (klavir), Zerina Šabotić (klavir) i Emina Džanović (violina). Kao specijalna gošća koncerta nastupit će solistica opere Narodnog pozorišta u Sarajevu, sopranistica Aida Čorbadžić, alumni MAS.

S ciljem edukacije šire publike ali i omogućavanja jedinstvenog umjetničkog doživljaja, svečanim koncertom otvaranja Koncertne sezone 2019/2020. Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu javnosti nastoji prezentirati sadržaj čiji je cilj skrenuti pažnju na značaj žena kompozitorica ali i žena umjetnica u bh. kulturi i umjetnosti, koji je bh. javnosti prijeko potreban. Stoga, draga publiko, pozivamo vas da sa nama pratite i ovu Koncertnu sezonu kako mladi ali i već etablirani umjetnici udružuju svoje stvaralačke energije u kreiranju bolje umjetničke scene. Dobro došli!

(STUDOMAT.ba)