Svečano otvoren Park u Kampusu UNSA: Univerzitet u parku je novi prostor za odmor i rekreaciju

"Ne zaboravimo, ovaj prostor pored toga što je bio ruglo grada, predstavljao je i opasnu zonu."


nikolic
Foto: Facebook

U Kampusu Univerziteta u Sarajevu danas je svečano otvoren Park koji će, svojom organizacijom i namjenom prostora, okupiti studente, profesore, sportiste, umjetnike, kao i slučajne prolaznike, te im ponuditi mjesto za lični razvoj, obrazovanje, socijalizaciju, sport i rekreaciju.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je istakao da se svaki napredak rađa iz nezadovoljstva, te da zadovoljni nikad nećemo biti ako ne napredujemo.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Niko nije mogao biti zadovoljan prostorom Kampusa posljednjih decenija. Teško da je postojala eksplicitnija slika nebrige i bahatosti prethodnih vlada kao u mraku, šiblju i divljem rastinju Kampusa. Ne zaboravimo, ovaj prostor pored toga što je bio ruglo grada, predstavljao je i opasnu zonu, rekao je premijer Forto.

Dodao je da je uložena velika energija u ovaj projekt.

 – Nije bilo teško raditi, teži dio je bilo mijenjati svijest da je iznalaženje rješenja proces prema cilju, a izgovor da se ne može, neprihvatljiva opcija. Bilo je zadovoljstvo pratiti napredak radova u Kampusu, od čišćenja minskih naprava u prvoj fazi, do postavljanja šljunka na trim staze. Najljepši dio tek slijedi, a to su prizori sa studentima koji sjede na travi, porodice sa djecom, majke sa kolicima, najavio je premijer Forto.

Potcrtao je i da iako su tek počeli sa njegovim uređenjem, Kampus će u konačnici postati prostor dostojan Univerziteta, studenata i ovoga grada.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, prof.dr. Aleksandra Nikolić naglasila je da je sretna i ponosna na urađeno u Kampusu, na realiziranu drugu fazu uređenja ovog visokovrijednog prostora koji je bio van upotrebe, a danas je postao zelena oaza koja okuplja ljude, omogućava im da se relaksiraju i razmijene ideje i mišljenja.

 – Ponosna sam i na mlade kolege koji su ponudili moderna i kreativna rješenja za staru kotlovnicu, koja će uskoro postati epicentar kritičke misli, okupljanja i inovacija u oblasti učenja i poučavanja, te centar procesa internacionalizacije u KS, kazala je ministrica Nikolić.

Svečano otvoren Park u Kampusu UNSA: Univerzitet u parku – novi prostor za odmor i rekreacijuU Kampusu Univerziteta u…

Posted by Vlada Kantona Sarajevo on Friday, 23 September 2022