Svečano otvoren amfiteatar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu uz podršku TIKA-e

Obnova trajala relativno kratko, oko tri mjeseca.


amfiteatar
Foto: AA

Svečano je otvoren amfiteatar na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, obnovljen uz podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Advertisements

Dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Muhamed Brka u izjavi za Anadolu Agency (AA) rekao je kako je TIKA bila sponzor renoviranja amfiteatra fakulteta, kojeg koriste studenti, uposlenici, a prije pandemije su održavana i javna predavanja.

– Vrlo je bitna saradnja s TIKA-om, koja u biti jako dobro razumije probleme u BiH, probleme visokog obrazovanja i daje nam veliku podršku u tom smislu, rekao je Brka.

Dodao je kako se nada da će i vlasti u BiH krenuti tim putem ili se barem ugledati na TIKA-u i pomoći visokoškolskim ustanovama da budu konkurentniji.

– Očekivati od nas da trčimo na stotinu metara, a ne dati nam pripremu za stotinu metara, nije opravdano, rekao je Brka.

Pojasnio je kako je obnova trajala relativno kratko, oko tri mjeseca, i završena je krajem 2019. godine, a svečano otvorenje je planirano početkom 2020. godine. Međutim, to nije bilo realizirano zbog pandemije te su tek sada stvoreni uslovi za svečano otvorenje, uključujući i delegaciju iz Republike Turske.

Potpredsjednik TIKA-e Mahmut Cevik ukazao je na mnoge projekte koje je TIKA realizirala u BiH od 1995. godine.

Prema njegovim riječima, realizirano je više od hiljadu projekata u oblasti zdravstva, ekonomije, obrazovanja, poljoprivrede…

U sklopu projekata izgrađene, obnovljene i opremljene su škole, bolnice, centri, a u ruralnim sredinama i pružena podrška u zapošljavanju te poboljšanju životnih uslova.

– Realizirali smo mnoge projekte u oblasti poljoprivrede i stočarstva te doprinijeli razvoju Bosne i Hercegovine. U tom pogledu, ne samo da su urađeni projekti u oblasti poljoprivrede, već je investirano i u oblasti kulture, rekao je Cevik.

tika
Foto: AA

Pojasnio je kako su u okviru projekata podrške poljoprivrednom sektoru, realizirane mnoge aktivnosti uključujući program podrške sigurnosti života i hrane, u okviru kojeg postoje programi podrške razvoju plasteničke proizvodnje, stočarstva, uzgoja oraha, pčelarstva zahvaljujući kojima su mnoge porodice obezbijedile egzistenciju.

Advertisements

Cevik se posebno osvrnuo na zapošljavanje žena u ruralnim sredinama. U tom pogledu, istaknuo je važnost podrške visokoškolskim ustanovama i stvaranje kvalifikovanog kadra, koji će u budućnosti pomoći razvoju zemlje.

Podsjetio je kako TIKA svoje projekte realizira širom zemlje bez obzira na vjersku i drugu pripadnost naroda tog područja.

– Sve ove naše projekte realiziramo pružajući podršku svim stanovnicima ove države, istakao je Cevik.

Posebnu pažnju prilikom realiziranja projekata posvetili su obrazovanju, od predškolskih do visokoškolskih ustanova.

Najavio je nastavak saradnje s Poljoprivredno-prehrambenim fakultetom u Sarajevu.

– Skoro 26 godina širom BiH i Balkana, realiziramo projekte koji doprinose trajnom miru, rekao je Cevik.

Dženana Husremović, prorektorica za nastavu i studentska pitanja UNSA, rekla je kako obrazovanje predstavlja jedan od najvažnijih sektora za ulaganja svih koji žele dobro jednom društvu.

– TIKA je jedan od naših najpouzdanijih partnera i jedan od naših najvećih prijatelja prema Univerzitetu u Sarajevu i mi smo na tome jako zahvalni. Zahvaljujući TIKA-inim ulaganjima, koji ustvari predstavljaju izraz prijateljstva i solidarnosti turskog naroda prema Bosancima i Hercegovcima, obrazovanje na Univerzitetu u Sarajevu dobilo je dodatni zamajac, rekla je Husremović.

Dodala je kako je upravo zahvaljujući TIKA-i urađena mnogo bolja promocija turskog jezika i kulture, ali i budu opremljene mnoge institucije, pogotovo one u sklopu UNSA, kako bi studenti imali što bolje uslove za rad.

Na kraju programa, kojem su prisustvovali studenti, predstavnici fakulteta i ambasade Republike Turske u Sarajevu, razmijenjeni su i pokloni, piše AA.