Sve manje zainteresovanih za studiranje u BiH: U RS-u ostalo čak 1400 praznih mjesta

Najveće interesovanje studenata je za fakultet bezbjednosti, medicinu, psihologiju.


unibl 1
Foto: UNIBL

Drugog oktobra u RS-u počinje akademska godina na visokoškolskim ustanovama oba javna univerziteta. Međutim, amfiteatri će ostati prazniji za 1400 brucoša.

Organizovan je i treći upisni rok, ali stanje se nije značajno popravilo. Razlozi su brojni.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ni novi studijski programi na oba javna univerziteta u RS-u nisu mogli popuniti broj studenata u ovoj akademskoj godini. Tako je na oba univerziteta ostalo po 700 slobodnih mjesta, zbog čega je organizovan treći upisni rok.

Prijemni za treći upisni rok organizovali su i na Prirodno matematičkom fakultetu u Banjaluci, od traženih 200, upisali su stotinu brucoša.

– Ono što je dobro je da smo upisali 30 odsto više u odnosu na prošlu godinu, imali smo i nove smjerove turizam i tu je nekih 20 odsto više u odnosu na 2022. godinu. Moglo je bolje, ali veliki dio naše djece odlazi da studira u inostranstvo, izjavio je Goran Trbić, dekan PMF-a Banjaluka.

Banjalučki univerzitet je u prva dva upisna roka upisao oko 2000 studenata. Tradicionalno, najveće je interesovanje za fakultet bezbjednosti, medicinu, psihologiju.

– Interesovanje tradicionalno vlada i za elektrotehniku, za arhitektonsko građevinski fakultet, znači nismo imali nekih velikih oscilacija kada su u pitanju studijski programi i interesovanja budućih studenata, kaže Dario Stanković iz rektorata Univerziteta u Banjaluci.

Svake godine evidentno je da je sve manje studenata u RS-u. Razlozi su brojni: promjene na tržištu rada, manje srednjoškolaca, ali i sveprisutni problem odliva studenata na inostrane studije, piše BHRT.

Broj studenata na javnim univerzitetima smanjio je i broj onih koji odlaze na privatne fakultete, ali najveći broj se ipak odlučuje na studije u susjednoj Srbiji.