Studentski život: Ovo su najčešće greške koje studenti prave u toku učenja

Koje greške, od navedenih, vi činite u toku učenja?


Young teenage girl studying in her room.
Foto: STUDOMAT / Envato

Postoje mnoge greške koje se mogu dogoditi tokom učenja, a koje mogu usporiti ili čak zaustaviti napredak u učenju.

Pročitajte neke od uobičajenih grešaka koje se javljaju tokom učenja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Neiskrenost

Studenti često da bi smirili svoju psihu pred spavanje prelistaju nekoliko stranica i smatraju da su nešto učili taj dan.

“Danas sam prešao/la 10 strana, dovoljno je!”

Ostavljanje za posljednji momenat

Mnogi studenti imaju loše planiranje vremena, što može dovesti do lošeg rasporeda učenja i samim tim nedovoljno vremena da se spremi ispit. Učenje dan prije ispita nikako nije pametno, a toga ste svjesni ako ste barem jednom ostavili učenje za posljednji momenat.

Previše vremena na društvenim mrežama

Telefon treba biti ugašen ako stoji na stolu sa knjigama iz kojih učite. Ili ga odnesite daleko od sebe sa utišanim tonovima. Nagradite sebe nakon adekvatnog ciklusa učenja za nekoliko minuta pauze na omiljenoj društvenoj mreži, ali budite principijelni i brzo se vratite natrag na učenje.

“Učim od sutra”

Sutra nikad nije umrlo, kaže stara narodna poslovica. Studenti koji govore ovu rečenicu obično dočekaju dan pred ispit, a da knjigu ni ne pogledaju. Zato prije nego izgovorite ovu rečenicu otvorite knjigu i počnite učiti.

“Sad je 13.45, počinjem da učim od 14.00”

Ovo je još jedna tipična studentska rečenica kojom se odgađa učenje. Naredni put kažite: “Sada je 13.45, počinjem učiti odmah!”

Gubiš vrijeme, prepisuješ iz knjige “najbitnije”

Bolja opcija je podvlačiti iz knjige najbitnije i tako učiti. Prepisivanjem bilješki gubi se mnogo vremena i potrebno je mnogo duže za pripremu ispita.

Nedovoljno sna i neadekvatni obroci

Nedostatak odmora i vježbe može dovesti do prevelikog stresa, što može utjecati na učenje i usvajanje gradiva. Neadekvatna ishrana ne može dati dovoljno energije i koncentracije za učenje.

Previše kofeina i energetskih pića

Važno je napomenuti da je kofein u malim dozama siguran za većinu ljudi, ali prekomjerno konzumiranje kofeina može uzrokovati negativne učinke na organizam, kao što su glavobolja, ubrzano kucanje srca, mučnina i drhtavica. Potrebno je razumno konzumirati kofein i paziti na dozu kako bi se izbjegli neželjeni učinci.

Ne zaboravite da je kofein diuretik, što znači da potiče izlučivanje vode iz tijela i može uzrokovati dehidraciju. Stoga ne zaboravite uzimati dovoljno tekućine.

Jedna studentica na TikToku objedinila je najčešće studentske greške u toku učenja.

Pogledajte video.

@donotreadthename

U koliko primera ste se prolašli? 👀🤯 #fyp #foryou #foryoupage #student #ucenje #medicina #greskepriučenju #study #medstudent #medicinskifakultet #srbija #balkan

♬ original sound – Jelena/ učenje × nega