Studentski smještaj: Kakve su cijene stanova u Mostaru?

Kada se uz stanarinu ubroje troškovi režije, hrane i ostali troškovi života, dolazimo do iznosa koji za studente nije nimalo povoljan.


Foto: Envato
Foto: STUDOMAT / Envato

Početak nove akademske godine mostarskom sveučilištu se bliži, a s tim raste i potražnja stanova.
Provjerili smo kako se kreću cijene stanova u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, piše Jabuka.tv.

Kada se uz stanarinu ubroje troškovi režije, hrane i ostali troškovi života, dolazimo do iznosa koji za studente nije nimalo povoljan. Naravno, ukoliko studenti žele smještaj u blizini Sveučilišta, platit će više, ali ima i izuzetaka u što ćete se uvjeriti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Okvirna cijena jednosobnih stanova, koja ovisi o lokaciji je od 350 do 450 KM. Rijetko ćete više naići na jednosoban stan od 300 KM, osim ako se ne nalazi na lokacijama poput Balinovca, na Panjevini ili Đikovini.

Upravo na Đikovini, dvosoban stan izdaje se po cijeni od 400 KM, no većina studenata zbog udaljenosti od fakulteta, biraju druge lokacije.

Ni garsonijere se više ne izdaju ispod 300 KM.

Dvosobni stanovi variraju od 500 do 600 KM, mada su tu i iznimke poput dvosobnog stana u Ulici kralja Tomislava po cijeni od 450 KM.

Čak su “naletjeli” i na stan s tri spavaće sobe po cijeni od 450 KM u zgradi Eksperiment preko puta Mercatora, ali i trosoban stan u Splitskoj ulici čija cijena mjesečne stanarine iznosi 800 KM.

Cijena mjesečnog najma jednosobnog stana u blizini Filozofskog fakulteta iznosi 500 KM, za razliku od ulice Hrvatske mladeži, gdje su pronašli dva jednosobna stana za dvije osobe po cijeni od 350 KM i 400 KM.

U popularnom smještaju za studente, odnosno Student Cityju, koji se nalazi u Vukovarskoj ulici cijene nisu nimalo jeftine, na primjer, za modernu garsonijeru izdvojit ćete čak 500 KM.

Jednosoban namješten stan pogodan za dvije osobe u ulici Stjepana Radića studenti mogu pronaći po cijeni od 350 KM, dok se kod Starog prodajnog centra iznajmljuje stan za dvije do tri osobe po cijeni od 450 KM.

Možemo zaključiti da su cijene šarolike, ali kako ipak sve ovisi o tome što će studenti izabrati, hoće li dijeliti stan s cimerima, pa tako i troškove, te hoće li birati “modernije” uređene stanove ili pak one koji su “samo” pristojni, ali pogodniji za džep.