Studentski savjeti: Sedam vještina koje će vam pomoći u organizaciji

Vještine su mjerilo vrijednosti u poslovnom svijetu. Što ih više imate, bit ćete cjenjeniji i privlačit ćete pažnju poslodavaca. Vjerojatno ćete i više zarađivati, a imat ćete i veću priliku za napredak.


5. Timski rad i delegiranje posla

Neki poslovi zahtijevaju više ili manje timskog rada, ali on je potreban u svakoj branši. Kad tek počnete negdje raditi, morat ćete surađivati sa šefovima i kolegama, ali možda ćete u budućnosti vi trebati posao povjeriti podređenima. Znati kako raditi s drugima učinkovito i kako prepoznati snage pojedinca ključno je za uspjeh. Što bolje znate raditi u grupi, vaš će kolektiv biti učinkovitiji. Bez timskog rada, posao se usporava.

6. Istraživanje i analiza

Istraživanje i analiza bitne su za gotovo svaku poziciju. U marketingu su istraživanje i analiza potrebni kako bi znali napraviti učinkovitiju strategiju. Prodavačima također to treba kako bi znali voditi prodaju. Inženjeri trebaju istražiti i analizirati inovativne tehnologije. Čak i tajnik šefa treba istražiti i analizirati planove putovanja. Sposobnost brzog pronalaženja informacija, analiza tih podataka i prepoznavanje ključnih obrazaca ključno je za svaki posao.

7. Samopouzdanje

Možda mislite da je samopouzdanje urođeno, ali nije nužno tako; samopouzdanje se može naučiti, izbrusiti i razviti kao i svaka druga vještina. Možete povećati samopouzdanje u nekim područjima kroz vježbu; što češće nešto radite, to ćete biti sigurniji dok to radite. U drugim područjima, samouvjerenost je posljedica izvježbanih navika. Primjerice, vježbate li držanje, elokventnost i pozitivno razmišljanje, odavat ćete dojam samouvjerenosti, i bit ćete sigurniji dok budete obavljali svakodnevne poslove. Samopouzdanje vam donosi veću preciznost, učinkovitost, a i drugi će vas ljudi više cijeniti.

Neke od ovih vještina doći će vam prirodno s vremenom, ali za većinu je potrebno da se potrudite da ih steknete i izbrusite kao i svaku drugu vještinu. Posvetite se poboljšavanju u svakom od ovih 7 područja, i povećajte šanse za zaposlenje i uspjeh u vašoj struci.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!