Studentski savjeti: Kako da bolje organizuješ svoj ormar?

Neuredan ormar ne samo što nije lijep za oko, nego nam stvara nepotreban stres, svako jutro kada razmišljamo šta da obučemo.


Shelves of shirts in a closet
Ilustracija: Envato

Nismo ni svjesni šta sve imamo u ormaru, kada nije pregledna i uredno složena odjeća u njemu i kada je neuredan i razbacan. Dosta stvari iz ormara uopšte nikada ne nosimo, a te stvari nam zauzimaju mnogo prostora.

Evo nekoliko jednostavnih savjeta i trikova, kako da bolje organizuješ svoj ormar i da smanjiš nivo stresa, svako jutro kada biraš šta da obučeš, prenosi ultra.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Detaljno pregledaj sve što imaš u ormaru

Izvadi svu odjeću iz ormara i detaljno pregledaj svaki odjevni predmet, šta nosiš, a šta ne nosiš. Da li je neki komad garedorobe dotrajao, izlizan, poderan, izblijedio, da li ti je premalen ili prevelik ili nije jednostavno tvoj stil. To odmah izdvoji na stranu da baciš, odneseš na reciklažu ili doniraš. Jedno pravilo je sigurno, ako nešto ne nosiš cijelu kalendarsku godinu, onda to više nećeš ni nositi, zato to pokloni ili doniraj.

Napravi raspored garderobe po sezonama

Jedan od glavnih razloga, zbog kojeg se naši ormari preplavljuju, jeste taj što držimo svu odjeću za sve sezone na jednom mjestu. Da se lakše organizuješ, neka ti u ormaru trenutno budu samo odjevni predmeti, koji se nose u aktuelnoj sezoni, kako bi ti bili pregledni i lako dostupni. Ostali odjevni predmeti, koji se ne nose u aktuelnoj sezoni, mogu biti odloženi u kutije ili vreće, na ormaru ili ispod kreveta. Na ovaj način, ne zatrpavaš ormar nepotrebnim stvarima, nego samo onim što ti stvarno treba za aktuelnu sezonu.

Kreativnije i efikasnije slaži svoju garderobu

Najlakše ti je da ti garedorba stoji na vješalicama, jer je tako najpreglednija, međutim znamo da uvijek trebamo imati i mjesto za stvari, koje se slažu jedne na druge, kao što su majice kratkih rukava, trenerke, džemperi, duksevi i hlače. Istraži na internetu, neke nove načine efikasnijeg načina slaganja garderobe, toliko je kreativnih mogućnosti, da to izgleda lijepo i uredno, ali i da uštediš na prostoru. Iskoristi prostor u koferima, torbama, ukrasnim kutijama za neke stvari, koje trenutno ne nosiš.