U današnjem studentskom receptu predlažemo vam zapečene tortilje s piletinom. Danas kuham brzo, fino i jeftino!

Vrijeme pripreme: 5 minuta

Vrijeme kuhanja: 20 minuta

Za 2 osobe

Sastojci:

  1. Četiri tortilje
  2. 2 veća fileta piletine
  3. 2 šolje zaleđene meksičke mješavine povrća
  4. 200 g pelata
  5. 100 g Sirela Gouda sira
  6. 1 kašika Vegete
  7. 1 kašika začina za piletinu
  8. 1 kašika soli
  9. 1 kašika bibera
  10. 1 kašika senfa
  11. 1 kašika ulja
  12. 1 kockica Dukat maslaca

ZA POČETAK:

Piletinu posušite ubrusom i uzduž je prerežite tako da dobijete malo deblje trakice. Svaku trakicu prerežite na nekoliko dijelova tako da dobijete male kockice piletine. Narezanu piletinu pomiješajte sa senfom, soli i začinom za piletinu. Sir izrendajte ili narežite na kockice. Pećnicu upalite na 200  ℃ stupnjeva.

  1. Korak:

U tavu uspite ulje i kockicu Dukat maslaca. Kada se maslac rastopi dodajte pripremljenu piletinu u tavu i dobro pomiješajte. Kada se piletina zažuti dodajte povrće. Miješajte povremeno   5 minuta pa dodajte pelate, začine i još jednom sve pomiješajte. Kuhajte 5 minuta.

2. Korak

Na tavi ili na kolu okrenite tortilju 10 sekunda s jedne pa s druge strane. Ugrijanu tortilju stavite na tanjur i duž sredine rasporedite izrendani Sirela sir pa 4 kašike pripremljene smjese. Nadjevene tortilje zarolajte. Ponovite postupak s ostalim tortiljama. Tepsiju premažite s malo ulja pa postavite tortilju jednu do druge. Tortilje pospite izrendanim Sirela Gouda sirom i zapecite u pećnici dok se sir ne rastopi.

Dok se tortilje peku i hlade predlažem da napravite jedan od dva jednostavna umaka:

Crveni umak:

Sastojci:

  • 1 kašika ulja
  • 1 crveni luk
  • 1 limenka pelata
  • malo soli
  • malo papra
  • 1 češanj češnjaka
  • 1/2 kašike chilli paprike
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika Dukatele s povrćem
  • malo svježeg peršina

Priprema:

Na zagrijanom ulju kratko popržite sitno sjeckani crveni luk.

Dodajte pelate, sol, papar i pirjajte dok se pelati ne raspadnu.

Ubacite sitno sjeckani češnjak, usitnjenu chilli papriku, šećer, Dukatelu i sitno kosani peršin te sve zajedno dobro promiješajte.

Bijeli umak:

Sastojci:

  • 1 Dukat Brzo & Fino kiselog vrhnja 12% 200g
  • 2 kašike Dukatela namaza s povrćem
  • 1 češanj češnjaka
  • 1/2 kašike kopra (može i peršina, bosiljka, mediteranske mješavine začina)
  • ½ kašike soli
  • ½ kašike papra
  • 1 dcl tekućeg Dukat jogurta

Priprema:

U zagrijano kiselo vrhnje dodajte sirni namaz sa začinskim travama, sitno sjeckani češnjak, svježi sitno sjeckani kopar, sol, papar i sve zajedno kratko dinstajte i promiješajte.

Ugasite vatru i nakon par minuta kad se umak malo ohladi dodajte Dukat tekući jogurt.

Dobar tek!