Studentski recepti: Zapečene tortilje s piletinom
U današnjem studentskom receptu predlažemo vam zapečene tortilje s piletinom. Danas kuham brzo, fino i jeftino!
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
Za 2 osobe
Sastojci:
- Četiri tortilje
- 2 veća fileta piletine
- 2 šolje zaleđene meksičke mješavine povrća
- 200 g pelata
- 100 g Sirela Gouda sira
- 1 kašika Vegete
- 1 kašika začina za piletinu
- 1 kašika soli
- 1 kašika bibera
- 1 kašika senfa
- 1 kašika ulja
- 1 kockica Dukat maslaca
ZA POČETAK:
Piletinu posušite ubrusom i uzduž je prerežite tako da dobijete malo deblje trakice. Svaku trakicu prerežite na nekoliko dijelova tako da dobijete male kockice piletine. Narezanu piletinu pomiješajte sa senfom, soli i začinom za piletinu. Sir izrendajte ili narežite na kockice. Pećnicu upalite na 200 ℃ stupnjeva.
- Korak:
U tavu uspite ulje i kockicu Dukat maslaca. Kada se maslac rastopi dodajte pripremljenu piletinu u tavu i dobro pomiješajte. Kada se piletina zažuti dodajte povrće. Miješajte povremeno 5 minuta pa dodajte pelate, začine i još jednom sve pomiješajte. Kuhajte 5 minuta.
2. Korak
Na tavi ili na kolu okrenite tortilju 10 sekunda s jedne pa s druge strane. Ugrijanu tortilju stavite na tanjur i duž sredine rasporedite izrendani Sirela sir pa 4 kašike pripremljene smjese. Nadjevene tortilje zarolajte. Ponovite postupak s ostalim tortiljama. Tepsiju premažite s malo ulja pa postavite tortilju jednu do druge. Tortilje pospite izrendanim Sirela Gouda sirom i zapecite u pećnici dok se sir ne rastopi.
Dok se tortilje peku i hlade predlažem da napravite jedan od dva jednostavna umaka:
Crveni umak:
Sastojci:
- 1 kašika ulja
- 1 crveni luk
- 1 limenka pelata
- malo soli
- malo papra
- 1 češanj češnjaka
- 1/2 kašike chilli paprike
- 1 kašika šećera
- 1 kašika Dukatele s povrćem
- malo svježeg peršina
Priprema:
Na zagrijanom ulju kratko popržite sitno sjeckani crveni luk.
Dodajte pelate, sol, papar i pirjajte dok se pelati ne raspadnu.
Ubacite sitno sjeckani češnjak, usitnjenu chilli papriku, šećer, Dukatelu i sitno kosani peršin te sve zajedno dobro promiješajte.
Bijeli umak:
Sastojci:
- 1 Dukat Brzo & Fino kiselog vrhnja 12% 200g
- 2 kašike Dukatela namaza s povrćem
- 1 češanj češnjaka
- 1/2 kašike kopra (može i peršina, bosiljka, mediteranske mješavine začina)
- ½ kašike soli
- ½ kašike papra
- 1 dcl tekućeg Dukat jogurta
Priprema:
U zagrijano kiselo vrhnje dodajte sirni namaz sa začinskim travama, sitno sjeckani češnjak, svježi sitno sjeckani kopar, sol, papar i sve zajedno kratko dinstajte i promiješajte.
Ugasite vatru i nakon par minuta kad se umak malo ohladi dodajte Dukat tekući jogurt.
Dobar tek!
STUDOMAT.BA