Postoje recepti koji su odlični za bilo koje doba godine, a jedan takav je i ukusna štrudla od sira.

Sastojci:

  • 8 gotovih jufki

Za premazivanje:

  • 100 ml mlijeka
  • 100 ml ulja

Preljev:

  • 500 g svježeg kravljeg sira
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • kašičica soli
  • 2 kašike griza
  • 1/2 praška za pecivo

Priprema

U posudi pomiješati mlijeko i ulje za premazivanje i staviti sa strane. U veću posudu razbiti jaja i izmiješati ih. Dodati svježi kravlji sir i izmiješati. Zatim dodati kiselo vrhnje i izmiješati.

Na kraju dodati griz, prašak za pecivo i sol, te sve završno izmiješati. Na podlogu staviti jednu jufku, pa premazati sa smjesom mlijeka i ulja. Preko staviti drugu jufku, pa i nju premazati. Zatim staviti tri kašike preljeva i rasporediti ga na oko tri četvrtine jufke. Sa strane ostaviti oko dva centimetra. Prvo saviti oko dva centimetra prema unutra s obje bočne strane, a nakon toga zarolati štrudlu.

Štrudlu prebaciti na pleh za pečenje prekriven papirom. Na isti način napraviti još tri štrudle od preostalih šest jufki. Štrudle na kraju premazati smjesom mlijeka i ulja. Peku se u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta, piše Radio Sarajevo.

To je to! Savršene su i tople i hladne.