Napravite idealan studentski obrok za samo 3 KM i sa minimalno uloženog truda.

Španska jela su poznata po ukusnim i dostupnim namirnicama i jednostavnoj pripremi. Jedno od takvih je tradicionalna španska tortilja od krompira, prenosi hayat.ba.

Za nju su vam potrebne tri neizostavne namirnice koje svako domaćinstvo ima. To su jaja, krompir i luk, a ako mislite da se od ovoga ne može napraviti savršen ručak od kojeg polaze voda na usta varate se.

Ovaj recept za tradicionalnu špansku tortilju priprema se veoma lako i brzo, a što je najbitnije od svega, maksimalno štedi kućni budžet.

Sastojci:

  • 4 srednja krompira
  • 1 veća glavica luka
  • 4 jaja
  • maslinovo ulje
  • so i biber
2 21

Foto: Coolinarka

Priprema:

Krompir ogulite i isijecite na tanje kockice, a luk na tanke trakice. U tavu ugrijte maslinovo ulje da pokrije cijelo dno i ubacite luk i krompir, te sve zajedno dobro prodinstajte da se krompir zapeče, a luk potamni.

Jaja razbijte u veću posudu i umutite ih za kajganu, dodajte krompir i luk (procijedite višak ulja u šoljicu) i sve zajedno izmiješajte.

Ponovno zagrijte tavu i dodajte ulje u kojem se pržio krompir, kada se zagrije, ubacite mješavinu krompira, luka i jaja.

Ostavite u tavi na laganijoj vatri, bez miješanja da se dno zapeče.

Tavu prekrijte tanjirom, pa okrenite tavu da tortilja ostane na tanjiru, te je potom vratite u tavu (da sklizne s tanjira) kako bi zapekli i drugu stranu.

Kada se i druga strana zapeče, tortilja je gotova. Ponovno poklopite tavu tanjirom te okrenite da tortilja ostane kao torta.