Ovaj osnovni recept za granolu možeš obogatiti različitim kombinacijama sastojaka – baš po svom guštu.

Sastojci:

  • 500 g zobenih pahuljica
  • 150 g badema
  • ¾ kašičice soli
  • 100 g otopljenog kokosovog ulja
  • 130 g meda
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • 60 g sušenih brusnica
  • 60 g bijele čokolade
  • 100 g ribanog kokosa
  • 30 g kokosovog čipsa

Priprema:

Zagrijte rernu na 170 stepeni, a veći pleh obložite papirom za pečenje. U većoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, nasjeckane bademe, ribani kokos i sol. Ulijte otopljeno kokosovo ulje, med i ekstrakt vanilije pa sve dobro promiješajte kako bi dobili ljepljivu smjesu. Prebacite na prethodno pripremljeni pleh za pečenje i rasporedite smjesu u jednakom sloju po papiru. Pecite dok zobene pahuljice ne dobiju zlatnu boju, otprilike 20 do 25 minuta. Ako želite sitniju granolu, dobro je tokom pečenja 1 do 2 puta promiješajte, ako volite veće komade nemojte je miješati. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi barem 45 minuta. Umiješajte suho voće, nasjeckanu čokoladu i kokosov čips. Ako su ostali veći komadi granole možete iz razlomiti rukama. Granolu čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Poslužite uz mlijeko ili jogurt.