Studentski recepti: Recept za granolu koji će vam dati energiju za cijeli dan
Ovaj osnovni recept za granolu možeš obogatiti različitim kombinacijama sastojaka – baš po svom guštu.
Sastojci:
- 500 g zobenih pahuljica
- 150 g badema
- ¾ kašičice soli
- 100 g otopljenog kokosovog ulja
- 130 g meda
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 60 g sušenih brusnica
- 60 g bijele čokolade
- 100 g ribanog kokosa
- 30 g kokosovog čipsa
Priprema:
Zagrijte rernu na 170 stepeni, a veći pleh obložite papirom za pečenje. U većoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, nasjeckane bademe, ribani kokos i sol. Ulijte otopljeno kokosovo ulje, med i ekstrakt vanilije pa sve dobro promiješajte kako bi dobili ljepljivu smjesu. Prebacite na prethodno pripremljeni pleh za pečenje i rasporedite smjesu u jednakom sloju po papiru. Pecite dok zobene pahuljice ne dobiju zlatnu boju, otprilike 20 do 25 minuta. Ako želite sitniju granolu, dobro je tokom pečenja 1 do 2 puta promiješajte, ako volite veće komade nemojte je miješati. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi barem 45 minuta. Umiješajte suho voće, nasjeckanu čokoladu i kokosov čips. Ako su ostali veći komadi granole možete iz razlomiti rukama. Granolu čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Poslužite uz mlijeko ili jogurt.
STUDOMAT.BA