Piletina u indijskom umaku je jelo gotovo za 30 minuta sa sastojcima koje svi imamo u kući.

U vremenu poskupljenja, nije čudno da tražimo “jeftine” recepte jer svi tražimo načine da uštedimo. A ako pri tome možemo uštedjeti i na vremenu, te napraviti za kraće vrijeme neko ukusno jelo.

Upravo zato vam donosimo jedan zanimljiv recept s sastojcima koje svi mi imamo kod kuće, a koji vam neće oduzeti mnogo vremena ni novca.

Recept koji ćete pročitati u nastavku je recept za porciju za četiri osobe, prenosi finirecepti.net.hr.

Potrebni sastojci:

  • pileća prsa, 600 g
  • luk, 1 glavica
  • češnjak, 3 režnja
  • zeleni feferoni, 1
  • kurkuma, 1/2 kašike
  • kumin, 1/2 kašike sušeni
  • korijander, 1/2 kašike sušeni
  • koncentrat paradajza, 1 kašika
  • curry pasta, 2 kašike
  • vrhnje za kuhanje, 120 ml
  • ulje
  • sol.

Upute po koracima

  1. U tavu iznad vatre ulijemo malo ulja, dodamo sjeckani luk, posolimo ga i pržimo na laganoj vatri.
  2. Za to vrijeme očistimo ljute papričice tako da ih prerežemo po dužini, iz njih izrežemo mekani dio i koštice i čisti mesnati dio paprike narežemo na trakice.
  3. Izmrvimo korijander i kim te ih dodamo u tavu s lukom, promiješamo i pričekamo da počnu puštati miris.
  4. Nakon otprilike pola minute, u tavu umiješamo koncentrat paradajza i miješamo dok se paradajz potpuno ne rastopi.
  5. Sada očišćena i oprana pileća prsa narežemo na kockice veličine zalogaja, a zatim ih dodamo u tavu s lukom i začinima te lagano pržimo, povremeno miješajući, dok meso ne pobijeli.
  6. Nakon desetak minuta prženja nasjeckamo češnjak, dodamo ga u tavu s mesom, zatim dodamo i ljutu zelenu papričicu, još kratko pržimo i čim češnjak počne puštati miris dodamo kurkumu i curry pastu.
  7. Kada se curry pasta ugrijala, u tavu ulijemo malo vrhnja za kuhanje.
  8. Nakon 1-2 minute kada je umak zgusnuo ugasimo vatru i poslužimo jelo.