Studentski recepti: Piletina u indijskom umaku
20.09.2022. / M.O. / Komentari (0)
Piletina u indijskom umaku je jelo gotovo za 30 minuta sa sastojcima koje svi imamo u kući.
U vremenu poskupljenja, nije čudno da tražimo “jeftine” recepte jer svi tražimo načine da uštedimo. A ako pri tome možemo uštedjeti i na vremenu, te napraviti za kraće vrijeme neko ukusno jelo.
Upravo zato vam donosimo jedan zanimljiv recept s sastojcima koje svi mi imamo kod kuće, a koji vam neće oduzeti mnogo vremena ni novca.
Recept koji ćete pročitati u nastavku je recept za porciju za četiri osobe, prenosi finirecepti.net.hr.
Potrebni sastojci:
- pileća prsa, 600 g
- luk, 1 glavica
- češnjak, 3 režnja
- zeleni feferoni, 1
- kurkuma, 1/2 kašike
- kumin, 1/2 kašike sušeni
- korijander, 1/2 kašike sušeni
- koncentrat paradajza, 1 kašika
- curry pasta, 2 kašike
- vrhnje za kuhanje, 120 ml
- ulje
- sol.
Upute po koracima
- U tavu iznad vatre ulijemo malo ulja, dodamo sjeckani luk, posolimo ga i pržimo na laganoj vatri.
- Za to vrijeme očistimo ljute papričice tako da ih prerežemo po dužini, iz njih izrežemo mekani dio i koštice i čisti mesnati dio paprike narežemo na trakice.
- Izmrvimo korijander i kim te ih dodamo u tavu s lukom, promiješamo i pričekamo da počnu puštati miris.
- Nakon otprilike pola minute, u tavu umiješamo koncentrat paradajza i miješamo dok se paradajz potpuno ne rastopi.
- Sada očišćena i oprana pileća prsa narežemo na kockice veličine zalogaja, a zatim ih dodamo u tavu s lukom i začinima te lagano pržimo, povremeno miješajući, dok meso ne pobijeli.
- Nakon desetak minuta prženja nasjeckamo češnjak, dodamo ga u tavu s mesom, zatim dodamo i ljutu zelenu papričicu, još kratko pržimo i čim češnjak počne puštati miris dodamo kurkumu i curry pastu.
- Kada se curry pasta ugrijala, u tavu ulijemo malo vrhnja za kuhanje.
- Nakon 1-2 minute kada je umak zgusnuo ugasimo vatru i poslužimo jelo.
POSLJEDNJE NA
STUDOMAT.BA
STUDOMAT.BA