Bogata i kremasta, ova topla čokolada će ti pružiti osjećaj francuskog bistroa.

Prilikom pripreme tople čokolade trebalo bi koristiti pravu, kvalitetnu čokoladu sa velikim udjelom kakaoa. Domaći recepti za toplu čokoladu sadrže vrlo malo sastojaka, a najveći sastojak je čokolada, zato treba biti izbirljiv.

Najbolja je kombinacija mlijeka i slatke pavlake ili šlaga. Ukoliko ne konzumiratemliječne proizvode, dobra zamjena je mlijeko od kokosa, prenosi ultra.ba.

Sastojci:

  • 1,5 šolja punomasnog mlijeka
  • 1/2 šolje slatke pavlake
  • 2 kašičice šećera u prahu
  • 1/2 kašičice espresso praha po izboru, za pojačavanje ukusa čokolade
  • 250 grama čokolade sa najmanje 70% kakaoa, nasjeckane

Priprema:

U šerpici na srednje jakoj vatri umutiti punomasno mlijeko, gustu pavlaku, šećer u prahu i espresso u prahu dok se oko ivica ne pojave mali mjehurići. Ne dopustiti da smjesa proključa.

Maknuti šerpicu sa vatre i umiješati nasjeckanu čokoladu dok se ne otopi, vraćajući smjesu na laganu vatru ako je potrebno da se čokolada potpuno otopi. Poslužiti toplo, sa puno šlaga!