Studentski recepti: Ovaj recept za francusku toplu čokoladu će vam ugrijati najhladnije jesenje dane

Bogata i kremasta, ova topla čokolada će ti pružiti osjećaj francuskog bistroa.


Ilustracija: Envato
Ilustracija: Envato

Prilikom pripreme tople čokolade trebalo bi koristiti pravu, kvalitetnu čokoladu sa velikim udjelom kakaoa. Domaći recepti za toplu čokoladu sadrže vrlo malo sastojaka, a najveći sastojak je čokolada, zato treba biti izbirljiv.

Najbolja je kombinacija mlijeka i slatke pavlake ili šlaga. Ukoliko ne konzumiratemliječne proizvode, dobra zamjena je mlijeko od kokosa, prenosi ultra.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Sastojci:

  • 1,5 šolja punomasnog mlijeka
  • 1/2 šolje slatke pavlake
  • 2 kašičice šećera u prahu
  • 1/2 kašičice espresso praha po izboru, za pojačavanje ukusa čokolade
  • 250 grama čokolade sa najmanje 70% kakaoa, nasjeckane

Priprema:

U šerpici na srednje jakoj vatri umutiti punomasno mlijeko, gustu pavlaku, šećer u prahu i espresso u prahu dok se oko ivica ne pojave mali mjehurići. Ne dopustiti da smjesa proključa.

Maknuti šerpicu sa vatre i umiješati nasjeckanu čokoladu dok se ne otopi, vraćajući smjesu na laganu vatru ako je potrebno da se čokolada potpuno otopi. Poslužiti toplo, sa puno šlaga!