Za praznike pokušajte napraviti šećerne kolačiće.

Potrebni sastojci:

Tijesto:


  • 1 šolja maslaca, na sobnoj temperaturi
  • 1 šolja šećera
  • 100 g krem sira
  • 1 jaje
  • 2 žumanjca
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • 1/2 kašičice ekstrakta badema
  • 1/2 kašičice soli
  • 4 šolje brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice kreme od tartara

Glazura:

  • 4 šolje šećera u prahu
  • Prstohvat soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • 2 bjelanjca
  • Boja po želji
  • Voda po potrebi

Priprema:

U velikoj posudi, umutiti maslac, šećer i krem sir dok ne postane pahuljasto. Dodati jaje, žumanjke, vanilu, bademov ekstrakt, i malo soli, zatim sve dobro umutiti. Postepeno dodavati prosijano brašno, prašak za pecivo i kremu od tartara, lagano miješajući dok se sastojci ne sjedine. Oblikovati tijesto u disk, umotati ga u prozirnu foliju i staviti u frižider najmanje 2 sata, savjetuje Tasty.

Pečenje

Kada ste spremni za pečenje, zagrijati rernu na 180˚C i obložiti pleh papirom za pečenje. Izvaljati tijesto na debljinu od 6 mm na lagano pobrašnjenoj površini. Koristeći kalupe za kolačiće, izrezati željene oblike. Staviti kolačiće na pripremljeni pleh i ostaviti ih da se hlade 20 minuta u hladnjaku kako bi zadržali oblik. Peći kolačiće 10-12 minuta ili dok rubovi tek ne počnu dobivati zlatno smeđu boju. Ostaviti da se potpuno ohlade prije ukrašavanja.

Priprema glazure

Prosijati šećer u prahu u veliku posudu, dodati prstohvat soli, vanilju i bjelanjca. Miješati dok ne dobijete glatku smjesu. Dodati boju po želji i po potrebi dodavati vodu dok ne postignete željenu konzistenciju.

Ukrašavanje kolačića:

Kada su kolačići potpuno ohlađeni, ukrašavati ih pripremljenom kraljevskom glazurom prema želji. Nakon ukrašavanja, uživati u slastima koje ste sami stvorili!