Studentski recepti: Napravite šećerne kolačiće za potpuni praznični ugođaj

Za praznike pokušajte napraviti šećerne kolačiće.
Potrebni sastojci:
Tijesto:
- 1 šolja maslaca, na sobnoj temperaturi
- 1 šolja šećera
- 100 g krem sira
- 1 jaje
- 2 žumanjca
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 1/2 kašičice ekstrakta badema
- 1/2 kašičice soli
- 4 šolje brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice kreme od tartara
Glazura:
- 4 šolje šećera u prahu
- Prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 2 bjelanjca
- Boja po želji
- Voda po potrebi
Priprema:
U velikoj posudi, umutiti maslac, šećer i krem sir dok ne postane pahuljasto. Dodati jaje, žumanjke, vanilu, bademov ekstrakt, i malo soli, zatim sve dobro umutiti. Postepeno dodavati prosijano brašno, prašak za pecivo i kremu od tartara, lagano miješajući dok se sastojci ne sjedine. Oblikovati tijesto u disk, umotati ga u prozirnu foliju i staviti u frižider najmanje 2 sata, savjetuje Tasty.
Pečenje
Kada ste spremni za pečenje, zagrijati rernu na 180˚C i obložiti pleh papirom za pečenje. Izvaljati tijesto na debljinu od 6 mm na lagano pobrašnjenoj površini. Koristeći kalupe za kolačiće, izrezati željene oblike. Staviti kolačiće na pripremljeni pleh i ostaviti ih da se hlade 20 minuta u hladnjaku kako bi zadržali oblik. Peći kolačiće 10-12 minuta ili dok rubovi tek ne počnu dobivati zlatno smeđu boju. Ostaviti da se potpuno ohlade prije ukrašavanja.
Priprema glazure
Prosijati šećer u prahu u veliku posudu, dodati prstohvat soli, vanilju i bjelanjca. Miješati dok ne dobijete glatku smjesu. Dodati boju po želji i po potrebi dodavati vodu dok ne postignete željenu konzistenciju.
Ukrašavanje kolačića:
Kada su kolačići potpuno ohlađeni, ukrašavati ih pripremljenom kraljevskom glazurom prema želji. Nakon ukrašavanja, uživati u slastima koje ste sami stvorili!
STUDOMAT.BA