Nudle su omiljeno studentsko jelo ali ne moraju biti dosadne! Probajte ih napraviti na drugačiji način.

Danas vam donosimo recept za jednostavne, ali ukusne nudle sa kikirikijem koje će postati vaš omiljeni ručak.

Potrebno je:.

  • svijetlo susamovo ulje, suncokretovo ulje
  • 2 srednja mlada luka
  • 2 veća čehna bijelog luka
  • komad svežeg đumbira, oko 2,5 cm dužine
  • 3 kašike svijetlog soja sosa
  • 1 kašičica tamnog kineskog sirćeta (može i balzamiko)
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1 kašičica vode
  • oko 70 g pečenog kikirikija
  • 250 g nudli ili špageta

Priprema:

Mladi luk isjecite na kolutove, odvojite bijeli dio. Sitno nasjeckajte bijeli luk ili ga istisnite na presu. Kikiriki usitnite, najbolje je da ga ubacite u jaču kesu, zatvorite i izudarate oklagijom.

U činijicu sipajte soja sos, sirće, vodu i šećer. Dobro promiješajte da se šećer otopi, prenosi Aska.

Stavite lonac sa vodom u koju ste dodali pola kašičice soli da se kuha. Dok čekate da voda provri u vok sipajte malo suncokretovog i malo susamovog ulja, pa kada se zagrije dodajte bijeli dio mladog luka, bijeli luk i đumbir. Pržite kratko koliko da zamiriše. Pazite da vam ne zagori, ako zagori bacite. Sklonite sa ringle i prebacite na tanjir. Kada je voda provrila dodajte nudle. Kuhane nudle dobro ocijedite i stavite u veću činiju. Dodajte pržene sastojke, mješavinu sa soja sosom, mladi luk i kikiriki pa sve dobro promešajte. Služite odmah!

Ne zaboravite da zaljutite.