Studentski recepti: Evo kako skuhati savršenu kafu kod kuće

Sitni detalji mogu itekako promijeniti okus kafe i učiniti početak (ili bilo koje doba) dana još boljim.


Drip coffee at home
Ilustracija: Envato

Jedan od njih je kupiti svježe mljevenu, kvalitetnu kafu – specialty coffee. Ako niste neki kafopija, dobro je odabrati manja pakovanja jer nakon otvaranja kafe aroma brzo blijedi.

Ne čuvate li je u originalnoj ambalaži prebacite kafu na mjesto gdje neće oksidirati. Osim u kafi, tajna je i u mekoj vodi. Tvrda voda kvari okus pa je u tom slučaju dobro pri ruci imati filtriranu. Također, za dobar rezultat nemojte dva puta grijati vodu; koristite li kuhalo, uvijek natočite svježu – i pričekajte 30 do 60 sekundi da se malo ohladi nakon što proključa kako biste dobili idealnu temperaturu, prenosi Punkufer.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Obične kašikice za mjerenje kafe nisu najbolje rješenje jer količina, a samim time i okus ovisi o tome koliko je zagrabite. Želite li biti sigurni da ćete uvijek skuhati jednako dobar napitak, bolja je varijanta iskoristiti mjernu kašikicu kakva se koristi za pripremu deserata – kao i izmjeriti količinu vode u mililitar. Bilo da koristite džezvu, moku ili aparat za kafu, uvijek ga dobro očistite jer i o tome ovisi rezultat.

Pijete li kafu s mlijekom, najbolji odabir je masnije mlijeko (oko 4 posto masti) koje će fino ublažiti gorčinu. Vrhnje se ne preporučuje kao dodatak jer previše masti može onemogućiti okusne pupoljke da obave svoj posao pa nećete osjetiti sve arome i okuse. Kad jednom zagrijete mlijeko, nemojte ga ponovno podgrijavati jer bi moglo dati gorkastu notu, a miris može biti samo gori.